Бас китарата и Евден Димитров

Щастливи сме, че в екипа на Sound Ninja Music Academy има толкова талантливи и опитни творци, утвърдени на музикалната сцена и Евден Димитров е част от тях. Той води курсовете по бас китара и синт бас и предава безцения си опит и знания на нашите ученици.

Евден Димитров е басист, който често срещаме на лайв сцените у нас, дали ще е в някой столичен клуб, фестивална сцена или зала 1 на НДК, можете да го чуете да свири както фънк, R&B и хип-хоп бас линии, така и поп и джаз. Освен изявен сешън музикант, Евден води курс по Бас китара и Синт бас в Sound Ninja. 

Слушали сте го с банди като DAYO, Trombobby & C-mo, Preyah, Funky Miracle, Мария Илиева, Орлин Павлов, The Bingo Project, A3ck и други. Знаете ли обаче откъде тръгва музикалната му кариера и какъв е пътя на личното му вдъхновение? Ще научите в това кратко интервю.. 

Знаем, че баща ти е уважаван треньор по баскетбол. Раждайки се в семейство на спортисти, как животът те срещна с музиката и кога откри любовта си към бас китарата? 

Съвсем случайно се получи запознанството ми с това велико изкуство. В началото на тийнейджърските ми години се занимавах всекидневно с баскетбол, футбол и волейбол, буквално от сутрин до вечер. Когато бях на 15 започнах да получавам невероятни болки в колената поради бързия растеж на тялото ми и се освободи огромно количество от времето, заето в тренировки. 

Имах съученици и приятели, които свиреха на китара и ми предложиха да се запиша в музикалната школа в Монтана. Стори ми се изключително интересно. След година и половина непрестанно свирене забелязах, че винаги ме привличаха бас линиите в парчетата, които изпълнявахме с първата ми банда. Тя се състоеше от 3 китари и дръм сет, съставен от стара табуретка и соло барабанче. 

В школата имаше една стара бас китара, на която никой не ѝ даваше любов и моят учител ми позволи да я взема с мен вкъщи, за да се упражнявам. Невероятните ми родители бяха изключително щастливи, че искам да се занимавам сериозно с музика и ми купиха първата бас китара. От този момент нататък свиренето на бас китара се превърна в основен приоритет в живота ми. Все още има дни, в които забравям да се храня. 

Помниш ли първото си участие на живо и какво беше преживяването?

Никой не може да забрави тръпката от първия си концерт пред публика, дори и да свири само на персонала в празния клуб. Моят прекрасен брат Димитър не е спирал да вярва в мен от момента, когато взех бас китарата от школата. Тогава той се занимаваше с пеене и ме покани на прослушване в неговата рок група “The Strunes”. След дълги преговори успях да стана част от бандата. Първият ми концерт беше с тях като част от първото издание на  “Голямото междучасие с D2”. Класирахме се в топ 10 училищни банди в страната и всяка банда получи концерт със съпорт D2 и Gravity Co. в двора на училището им. След това не ме интересуваше кой спечели, открих нови светове.

Какво е най-необходимото оборудване за хора, които сега започват да се учат на бас? 

На първо място бих поставил преампа, който модифицира допълнително звука на китарата и захранва кабинета. Препоръчвам Преампа да има DI-Output, през който ще можете да анализирате и записвате звука си в домашни условия, в студио и да улесните работата на озвучителя при изпълнения на живо. Марки като Darkglass, Aguilar  и Markbass предлагат портативни клас D преампи, които ще ви помогнат да доставите качествен сигнал навсякъде. Бас китарата е изключително небалансиран инструмент и овладяване на правилните техники за звукоизвличане е есенциално, независимо от качеството на инструмента или преампа. 

Освен че преподаваш бас китара, водиш и курсове и по Synth Bass, кога се зариби да свириш на бас синтове и какъв беше първия ти? 

Преди няколко години най-близките хора около мен решиха да ми подарят синтезатор за рождения ден, този инструмент промени подхода ми към музиката, започнах да свиря по различен начин завинаги. Изключителния Novation Bass Station 2 звучи невероятно плътно и продължава да развива нови функции и ъпдейти с всяка година. Мисля, че е най-добрият избор за първи монофоничен синтезатор, мега яки клавиши. Започнах да го използвам навсякъде, впоследствие изпълнявах някои концерти само с него. Музиката се развива изключително бързо и вече синтезаторите и виртуалните инструменти се превръщат в основна част от артилерията на всеки басист.

Имаш ли гиър или ефект, който е твой “специалитет” и обичаш да използваш?

Топ 2 бас ефекта за мен са октавъра Boss OC-3 и Moog MF 101 Lowpass Filter. Винаги има място за тях в лайв изпълненията, самият звук е качествен и въздействащ. При по-експериментални ситуации използвам дилей и ривърб, което е много забавно, но мисля, че различните бленди вдъхновят всеки музикант към различен подход на музициране, както и да запазват вниманието на слушателя.

Бързо ли намери своето звучене и стил и през какви жанрове си минал?

В началото слушах предимно Рок банди и артисти като Red Hot Chili Peppers, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Primus, Pearl Jam, Guns n Roses и Morphine. Това бяха бандите, които ме запалиха. Докато се подготвях за академията, един невероятен човек и саксофонист ми даде диск с музика и живи изпълнения на Джако Пасториус, света ми за пореден път се преобърна и се влюбих в джаз музиката. 

Когато пристигнах в София, исках да свиря с възможно най-голямо разнообразие от стилове, инструменталисти и певци, да обменям информация с тях и да добия по-добра представа за функцията на баса в музиката. Исках да мога да се приспособявам във всякакви ситуации и да развия музикалните си знания и слух. Започнах да наблягам на звученето си, когато се запознах с Божидар Василев -Trombobby, с когото все още прекарваме безброй часове в звукозаписи и модифициране на звука. Изключително много музика откривам благодарение на него. 

Свириш в бандите на известни български изпълнители като Орлин Павлов, Мария Илиева, Прея, участваш в продукцията на Миро Иванов, Funky Miracle, DAYO, Tombobby x C-Mo и други, какъв е процеса ти на работа?

Мисля, че причините, поради които получавам предложения да участвам в разнообразни проекти, е отношението ми към дадени стилове и комуникацията с хората замесени в процеса. Опитвам се да разбера какво харесват останалите и как аз мога да бъда функционален в дадената ситуация, да предлагам различни подходи за качествен звук и пулс. Това е принцип, който развивам от доста време и нямаше да съм способен на такова развитие, ако не се вслушвах в съветите на музикантите около мен. Аз  съм продукт на огромен екип от хора, които в даден момент са повярвали в моята креативност. 

_____

Щастливи сме, че в екипа на Sound Ninja Music Academy има толкова талантливи и опитни творци, утвърдени на музикалната сцена и Евден Димитров е част от тях. Той води курсовете по бас китара и синт бас и предава безцения си опит и знания на нашите ученици. Пиши ни на courses@soundninja.org или на Facebook страницата ни, за да научиш повече за курсовете му и да уговорим твоят безплатен демо урок.

___________

Фотокредит: Павел Коев

Вашият коментар