Аудио професии в сектор: Гейминг

Създаването на аудио за игра или “game sound design” е комплексна задача, която изисква участието на много и различни хора. В тази статия ще ви запознаем накратко с някои от основните професии в сферата, необходимата квалификация и изисквания към кандидатите. 

Днес една от най-желаните сфери за професионална реализация сред младите хора е IT сектора, който включва стотици, ако не хиляди различни позиции и възможности за кариера. Като част от този “вихър” гейминг индустрията не остава по-назад и бързият ѝ растеж неминуемо води до увеличаване на търсенето на квалифицирана работна ръка. Креативната атмосфера и добро заплащане определено са привлекателни за много аудио професионалисти и да си кажем честно, този “dream job”  направо звучи утопично, но така ли е наистина?

Създаването на аудио за игра или “game sound design” е комплексна задача, която изисква участието на много и различни хора. В тази статия ще ви запознаем накратко с някои от основните професии в сферата, необходимата квалификация и изисквания към кандидатите. 

Кои са професиите за аудио специалисти в гейминг компаниите?

1. Звуков директор (Audio Director) в света на гейминга е човекът, който планира, организира и контролира създаването на целия саундтрак и звуци за видео играта, като работи тясно с разработчиците и дизайнерите. Те са отговорни за изграждането на звуковата картина на видео игра, което варира от звукови ефекти и музика до диалог и фонова музика. Звуков директор е позиция на висше ниво и изисква сериозен опит (обикновено 5+ години), задълбочени знания и управленски умения. 

2. Композитор (Game Score Composer) е човекът, който пише музикални партитури (scores) за игри. В зависимост от нуждите и мащаба на проекта, той може да работи с вокалисти, инструменталисти, оркестри или групи, а понякога създава изцяло компютърно генерирана музика. Много композитори обаче правят по малко и от двете. Те имат за задача да създават динамична музика, която се променя във времето с това, което играчът прави в играта. Добрият саундтрак помага на играча да се потопи изцяло в света на даденото заглавие и обогатява изживяването му.  Това е уникално и вълнуващо предизвикателство, което изисква задълбочени теоретични познания, сериозен опит с програми за звукозапис и звукова обработка, а владеенето на музикален инструмент като пиано или китара е почти задължително. 

Един от изявените на международната сцена български композитори е Елица Александрова (Ubisoft Sofia), с която ви срещнахме в 4-то издание на Sound Talks, както и Георги Стрезов, който освен композитор на музика е и основател на компанията за семпли Strezov Sampling

Вижте как протича работата на композитора на музика за игри:

3.Звуков дизайнер (Game Sound Designer) –  това са хора, които създават или записват звукови ефекти. Има най-различни и креативни начини за създаване на звуци: чрез директен запис или пък “foley” – метод, чрез който истински звуци се създават с помощта на различни обекти, целящи да пресъздадат звука на нещо друго. Разбира се, някои специалисти създават и симулират звукови ефекти с помощта на компютърен софтуер, вместо да записват съществуващи или създадени звуци. Често освен изработката на звуци, от дизайнера се изисква участие в цялостното планиране и организация, свързани с концептуализирането на саундтрака на играта. За да работите като звуков дизайнер, се изискват отлично познаване на стандартните аудио програми (DAW) за музикално продуциране и миксиране, познаване на инструменти за гейм аудио дизайн като Wwise, FMOD и др., дълбока музикална култура и креативност. В някои от големите компании не се изисква предишен опит, тъй като предлагат вътрешно обучение, но със сигурност ако имате такъв и познавате някоя от популярните платформи за саунд дизайн, ще ви е от полза. Ето едно интересно видео по темата: 

 

4. Звуков режисьор – това е човекът, който ще смеси звуците и ще подготви звуковите ефекти така, че да изпълняват функцията си в играта. Тази по-техническа работа е свързана с работата на звукорежисьорите, които използват специални софтуерни инструменти за създаване и поставяне на звукови ефекти в играта, както и тяхното интегриране заедно с всички останали части от тази игра. В края на краищата звукът на играта често е толкова интерактивен, колкото самите графики. Звукорежисьорите могат също така да изчислят и предвидят как звуковите ефекти в дадена игра отекват от стените на сграда в тази игра или как звукът на игралното превозно средство се променя по отношение на позицията му спрямо играча. Доста често работата на звуков дизайнер и режисьор се изпълнява от един и същи човек, който трябва да притежава богата палитра от умения и добри организационни способности.

5. Звукозаписен инженер – в аудио отделът на компаниите за игри тази позиция обикновено включва запис и подготовка на гласови кадри с участието на актьори, известно още като “Voice Over” (VO).  Освен работа и даване на насоки на актьорите, инженерите често редактират и смесват записите, така че те директно да се използват от саунд дизайн екипа.  Някои по-големи компании разполагат със звукозаписно студио и цялата работа по саундтрака се върши “in house”, докато по-малките гейминг студиа ползват външни услуги за звукозапис и ВО, така че не е изключено да попаднете на проект за видео игра дори и да не работите в такава компания . 

______

Какво ви е необходимо, за да работите като аудио специалист в гейминг индустрията?

Професионална квалификация:  В Европа и света има не малко университети, предлагащи бакалавърски и магистърски програми, обхващащи различни области от звуковото инженерство като музикално продуциране, миксиране, мастериране, звуков дизайн, тонрежисура и други. Често тези програми включват задълбоченото изучаване на теория и наука, както и задължително владеене на музикален инструмент. Разбира се диплома от реномиран университет ще направи впечатление при кандидатурата ви за работа, но освен ако не кандидатствате за стажантска програма или обучение, в крайна сметка компанията ще гледа най-вече вашето портфолио и опит. От хората, завършили университет с аудио инженерна специалност се очаква да имат изградени навици за работа, отлични теоретични познания, както и представително портфолио, дори учебно. 

Сертифициране: Все по-голяма популярност сред младежите в студентска възраст, а и не само, придобива професионалното сертифициране. Много от големите компании за музикален софтуер и хардуер дават възможност за лицензирано обучение, както например Wwise Certification Program, Steinberg Certification, Ableton Certified Training и други. Сериозна алтернатива на университетското образование са и частните академии и центрове, фокусирани върху практически занимания и работа с хора от индустрията върху реални проекти. 

Портфолиото и предишния опит са може би най-важните аспекти от вашата кандидатура. Покажете най-добрите си проекти – тези които сте изпълнили перфектно, но и са били предизвикателство за вас. Включете примери за публикувани произведения – независимо дали в игри, или като част от учебен проект. Отделете време да разработите специален проект за вашето представяне, например аудио концепция или звукова картина за игра на компанията, в която искате да работите. По този начин ще демонстрирате не само познаване на музиката и звука, но и на процеса на разработване на игри и ентусиазма си, което ще ви помогне да се откроите. 

___

Работата на аудио специалистите в гейминг индустрията изисква много креативност, а технологията и възможностите се движат много бързо напред, така че винаги можете да очаквате ново предизвикателство. Имайте предвид, че въпреки растежа на индустрията и увеличаване търсенето на специалисти, позициите са желани от много хора и конкуренцията е сериозна. За това, ако преследвате кариера в тази сфера, се подгответе добре и не се отказвайте ако нещата не се случват толкова бързо, колкото ви се иска. 

___

Ето и някои линкове, които може да са ви полезни: 

        1. Университети, предлагащи бакалавърски и магистърски специалности в България:

СУ “Св.Св.Климент Охридски”- “Музикални медийни технологии и тонрежисура” 

Нов Български Университет – Тонрежисура и компютърна музика  

НМА “Проф. Панчо Владигеров” – Звукорежисура, звуков и медиен дизайн 

      2. Списък с Европейски университети, предлагащи бакалавърски специалности в областта на звуко инженерството и музикалните технологии : https://www.bachelorstudies.com/Bachelor/Music/Europe/ 

      3. Списък с програми, предлагащи магистърски степени и допълнителна квалификация: https://www.postgrad.com/courses/sound-engineering/europe/ 

      4. Няколко от по-големите гейминг компании в България, които можете да следите за подходящи позиции и стажантски програми: Creative Assembly, Ubisoft Sofia , Smule Bulgaira ,Gameloft Studios Sofia  

      5. Сайтове, в които може да следите за отворени позиции в гейминг / IT сектора в България: www.gameindustry.bgwww.dev.bg 

___

Надяваме се с тази статия да сме ви били полезни! Ще се постараем скоро да ви срещнем с представители на индустрията, от които да научим “тайни от кухнята”, както и съвети как да навлезем във вълнуващия свят на гейминг аудиото. Оставете вашия коментар, споделете собствения си опит и допълнете списъците, които сме предоставили с полезна според вас информация. 

2 Comments

Вашият коментар