Как да открием sample pitch в Live 9

Тонирането на всички елементи в продукцията, включително барабани, перкусии, one-shot ефекти и т.н. е от съкрушителна важност както за общото звучене на парчето, така и за миксдаун процеса.

[vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ angled_section=“no“ text_align=“left“ background_image_as_pattern=“without_pattern“ css_animation=““ css=“.vc_custom_1480635343978{padding-right: 20% !important;padding-left: 20% !important;}“][vc_column][vc_column_text]

Доста често в учебната ни практика, неопитните продуценти имат сериозен проблем с откриването на т.нар. “sample pitch” или височина на тона при различните семпли и лупове, които изполват в аранжиментите си. Тонирането на всички елементи в продукцията, включително барабани, перкусии, one-shot ефекти и т.н. е от съкрушителна важност както за общото звучене на парчето, така и за миксдаун процеса.

В тази статия са разгледани няколко удобни начина за откриване височината на тона на монофонични (едногласни) аудио семпли в Ableton Live 9.5 и 9.6, използвайки само вградените за програмата устройства. Разглеждаме САМО едногласни семпли, защото откриването на точен “pitch” при интервали, акорди, мелодии и други построения, които съдържат повече от един тон по вертикала или хоризонтала изисква малко по-сериозен анализ и различен подход. В зависимост от изходния материал, задачата по откриване на коректна височина на тона варира.

[vc_separator type=’full_width’ position=’left’ color=’#ecf0f1′ thickness=’1′ up=’15’ down=’15’]

1. Spectrum – честотния аналайзер на Ableton Live, наречен Spectrum ни показва честотната картина на звука. Основната височина на тона, който търсим, най-често се отличава с най-силния и явен резонанс във видимия спектър. Всичко, което трябва да направим е да просвирим звука, да открием най-високия честотен peak (връх) в графиката и да поставим курсора на мястото му. Spectrum изписва височината на тона, както и стойността на конкретната честота в долния ляв ъгъл на устройството в реално време.

spectrum[vc_separator type=’full_width’ position=’left’ color=’#ecf0f1′ thickness=’1′ up=’20’ down=’20’]

2. Tuner – устройството, което беше представено с ъпдейт 9.2 на Live и най-общо казано емулира визията на класическите китарни тунери. Ефектът е създаден да анализира само монофонични звуци, а от Ableton официално препоръчват да го захраним с чист сигнал, с прилична дължина. Всички звуци с твърде много хармоници, лошо качество, акордови построения или пък малка дължина, ще преминат през Tuner без да го активират, дори устройството да е включено и правилно разположенo на канала. Решението за тази група “негодни” за Tuner звуци е анализиране през Spectrum. Ефектът е създаден за употреба върху “тонални” звуци, т.е. такива, които слуха лесно може да дефинира като конретна нота. Това е една от причините Tuner да не функционира коректно при почти всички snares, hi-hats, cymbals и други подобни. Употребата е проста, поставяме ефекта като инсърт на избрания канал, и веднага можем да прочетем нотата, която търсим, отклонението (ако има такова, от въпросната основна нота), както и разстоянието до най-близкия полутон в центове.

[vc_separator type=’full_width’ position=’left’ color=’#ecf0f1′ thickness=’1′ up=’20’ down=’20’]

tuner3. По слух с помощен инструмент – това е любимия ни метод, който обаче изисква дългосрочни тренировки на слуха, които можете да правите в работните си проекти или в редица сайтове, емулиращи уроци по солфеж например. С помощта на Simple Piano или друг мелодичен инструмент в Live, изписваме MIDI нота и с постепенно преместване на полутонове нагоре или надолу в скалата търсим височината на оригиналния семпъл – конкретна нота + октавна група, например D#2. Много хора тук биха задали въпроса – “защо ми е да тренирам слуха си, при положение, че имам Tuner и аналайзери”? Отговора е много прост и ясен за всеки опитен музикант или инженер, тренирания и обигран слух вдига скоростта при вземане на решения относно тониране в пъти и ни прави много по-гъвкави и ефективени при композиране на аранжименти, напасване на различни елементи, балансиране на миксдаун и т.н. Поуката? Тренирайте слуха си и не разчитайте плъгините да слушат вместо вас!

[vc_separator type=’full_width’ position=’left’ color=’#ecf0f1′ thickness=’1′ up=’20’ down=’20’]

4. Slice melody to MIDI – към тази статия решихме да добавим един малко странен, но напълно възможен и ефективен начин за откриване на височина на тона. Slice melody to MIDI функцията най-общо е предназначена за автоматично пресъздаване на мелодичен профил в MIDI вариант, като несъвършенствата в алгоритъма на тази функция я превърнаха в любим creative tool на много продуценти по целия свят. Ако обаче работите ясен, чист сигнал, особено лежащ на една нота, шансовете Ableton да отгатне нотата и инструмента, който я изпълнява са големи. Slice melody to MIDI е достъпна с десен бутон върху който и да е Audio Clip в аранжимента.

Screen Shot 2016-06-06 at 9.58.39 AM[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар