Ninja review: Novation Circuit
Sound Ninja Novation Circuit Review by Boyan Boychev, Infragreen
sound, ninja, novation, circuit, review, music production, groove box, drum machine, музикално продуциране, курсове по продуциране, саунд нинджа
2124
post-template-default,single,single-post,postid-2124,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode_popup_menu_text_scaledown,qode-theme-ver-18.0.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Ninja review: Novation Circuit

Ninja review: Novation Circuit

В края на миналата година Novation ни изненадаха с първата си дръм машина, наречена Circuit. Идеята на този продукт е да бъде портативен, лесен за използване и вдъхновяващ инструмент, с който бързо да създаваме нови музикални идеи, дори да сме далеч от студиото.

Circuit визуално напомня на Launchpad контролерите, но е самостоятелен и доста способен груувбокс/дръм машина със сикуенсър, два полифонични синта и четири дръм части (в които можем да зареждаме и собствени семпли!). Тази компактна машинка не само, че не се нуждае от компютър, за да функционира, а може да работи и с 6 АА батерии и има вграден говорител, с който да дразним околните в метрото, или в парка. Имаме още главен изход, изход за слушалки, мини MIDI портове с адаптери и USB порт, който служи за MIDI in и MIDI out към компютър, за софтуерния редактор и за зареждане на семпли. На предния панел имаме 8 макро врътки, с които настройваме и променяме отделните звуци, грид от 32 динамични пада и бутони за различните режими. Има и голяма врътка, която активира доста добре звучащи low pass или high pass филтри върху целия звук. Изработката на Circuit e добра – пластмасова, но много стегната и стабилна. Врътките също са солидни като усещане.

Създаването на луупове е лесно и забавно. Можем да програмираме ноти чрез степ сикуенсъра или да ги свирим и записваме с падовете. За двата синта можем дори да изберем определена тоналност и да елиминираме възможността за грешен тон, подобно на Ableton Push. Сикуенсърът има интересни възможности, но все пак е доста ограничен и не може да замени MPC, Maschine, или Ableton Live. Патърните не могат да бъдат по-дълги от 1 такт, но все пак можем да навързваме до 8 от тях за всеки инструмент и така да правим и по-дълги фрази. Нотите, които свирим, не могат да се записват свободно и винаги се квантуват до 16-те стъпки, които има в един патърн. Хубаво е, че имаме суинг опция, с която можем да пораздвижим роботския бийт, който се получава в следствие на това. В секцията “Session” можем да прескачаме в различни сесии (т.е. нещо като различни проекти или тракове) без да губим ритъм, подобно на Ableton Live. С малко подготовка тази функция би била доста полезна за лайв сетове.

В дръм частите разполагаме с 64 семпъла, разделени на четири канала. Звуците са качествени и са подбрани, така че да подхождат на съвременните електронни стилове. След един от последните ъпдейти на фърмуера, в тези слотове можем да зареждаме собствени семпли с обща продължителност до 60 сек. Това става чрез WebMIDI от микросайта Circuit Components. Разбира се не е нужно да се ограничаваме само с дръм семпли. Опциите за редактиране на семплите са малко, но са добре подбрани: pitch, decay, distortion и low pass filter.

Двата синтезатора са базирани на Ultranova/Mininova и идват с по 32 пресета, като макро врътките променят звука драстично и така можем да открием още много нови звуци във всеки пресет. Липсата на дисплей и означения ни насърчава да бъдем откриватели и да експериментираме без да знаем коя врътка какво прави. За по-конкретен саунд дизайн вече е задължително да си свалим софтуерния редактор за двата синта, с който имаме достъп до всичките им параметри от компютъра си и можем да създаваме изцяло нови собствени звуци. Друга интересна опция на двата синт канала е sidechain – с едно натискане на бутона можем да получим т. нар. “ducking” ефект – почти задължителен, ако искаме клубните ни тракове да не звучат демоде.

Не на последно място Circuit ни предлага дилей и ривърб ефекти, както и запис на автоматизация на всички параметри на синтовете, барабаните и ефектите. Това прави възможно създаването на наистина интересни и раздвижени луупове. Възможността да използваме сикуенсъра и падовете за външни инструменти и фукционалността, като USB MIDI контролер, допълват впечатляващия пакет, който получваме за парите си.

В типично свой стил Novation са претъпкали тази малка кутия с фукнции и възможности и е трудно да поберем всичко в това ревю. За всеки би било забавно да създава музикални идеи с тази машинка, но може би хаус и техно продуцентите са тези, които биха извлекли най-голяма полза от Circuit. Трудно е да намерим много недостатъци, предвид цената, а възможността за зареждане на семпли гарантира, че Circuit няма да събира прах в някой ъгъл, когато вградените звуци ни омръзнат.

Demo Jam:

Хубавото:

  • Портативна и забавна, лесна за използване, дори от начинаещи
  • Самостоятелна машина, без нужда от компютър
  • Добър звук и възможности за саунд дизайн
  • Зареждане на собствени семпли

Не чак толкова хубавото:

  • Сикуенсърът квантува всичко на 1/16-ки

 

Автор: Боян Бойчев/Infragreen

 

Circuit за това ревю беше предоставен от Musicworld.bg. Mожете да закупите инструмента онлайн от тук.