Христо Рачев

Христо е eдинственият сертифициран преподавател към Steinberg в България, преподава музикално продуциране, звукозапис и звукообработка, миксиране, музикален софтуер и други.

Зад псевдонима Monk, инспириран от радикалния музикален стил на легендарния джазмен Thelonious Monk, стои Христо Рачев – музикант с над десет годишна кариера като концертен пианист и камерен изпълнител.


Силното влияние на джаза и електронната ъндърграунд култура водят до пет активни години зад DJ пулта, изпълнени с продуциране и лайв изпълнения на стилове като downtempo, trip-hop, drum&bass, dubstep и EDM.


Зад гърба си Христо има множество солови, оркестрови и камерни концерти в България, Румъния, Германия, Италия и Швейцария, както и редица награди от национални и международни клавирни конкурси. Той е автор на музика за две танцови постановки и театралния спектакъл „Рондо“ на режисьора Пламен Марков.


Като DJ има участия в повечето реномирани български клубове, както и в редица балкански страни, Чехия и Словакия. Monk е делил една сцена с имена като Lenzman, Ragga Twins, Psychofreud, Rob Sparx, Numa Crew, Caspa, 16 Bit, Youngsta, Distance и много други. Той е основател на първото седмично предаване екслузивно посветено на drum&bass и dubstep в българския радио ефир – Drum Bassment по Alpha Radio, а в последните години продуцира като част от проекта – Manners заедно със Стоян Николов – Bashment.

През изминалите 3-4 години Христо се изявява предимно като микс инженер на изпълнители като DAYO, Desy, серията събития на живо Sofar Sounds – Sofia и други.

Христо е eдинственият сертифициран преподавател към Steinberg в България (Steinberg Certified Trainer), преподава в програмите Музикален софтуер, Музикално продуциране и Миксиране, записва редица обучителни видеа, води подкаста на академията и е въвлечен във всички наши инициативи.

Последвайте Христо в Youtube. В плейлистата отдолу ще видите част от проектите с негово участие.