Ninja review: Novation Circuit

Прилича на поредния Launchpad контролер, но всъщност е самостоятелна дръм машина.

В края на миналата година Novation ни изненадаха с първата си дръм машина, наречена Circuit. Идеята на този продукт е да бъде портативен, лесен за използване и вдъхновяващ инструмент, с който бързо да създаваме нови музикални идеи, дори да сме далеч от студиото.

Circuit визуално напомня на Launchpad контролерите, но е самостоятелен и доста способен груувбокс/дръм машина със сикуенсър, два полифонични синта и четири дръм части (в които можем да зареждаме и собствени семпли!). Тази компактна машинка не само, че не се нуждае от компютър, за да функционира, а може да работи и с 6 АА батерии и има вграден говорител, с който да дразним околните в метрото, или в парка. Имаме още главен изход, изход за слушалки, мини MIDI портове с адаптери и USB порт, който служи за MIDI in и MIDI out към компютър, за софтуерния редактор и за зареждане на семпли. На предния панел имаме 8 макро врътки, с които настройваме и променяме отделните звуци, грид от 32 динамични пада и бутони за различните режими. Има и голяма врътка, която активира доста добре звучащи low pass или high pass филтри върху целия звук. Изработката на Circuit e добра – пластмасова, но много стегната и стабилна. Врътките също са солидни като усещане.

Създаването на луупове е лесно и забавно. Можем да програмираме ноти чрез степ сикуенсъра или да ги свирим и записваме с падовете. За двата синта можем дори да изберем определена тоналност и да елиминираме възможността за грешен тон, подобно на Ableton Push. Сикуенсърът има интересни възможности, но все пак е доста ограничен и не може да замени MPC, Maschine, или Ableton Live. Патърните не могат да бъдат по-дълги от 1 такт, но все пак можем да навързваме до 8 от тях за всеки инструмент и така да правим и по-дълги фрази. Нотите, които свирим, не могат да се записват свободно и винаги се квантуват до 16-те стъпки, които има в един патърн. Хубаво е, че имаме суинг опция, с която можем да пораздвижим роботския бийт, който се получава в следствие на това. В секцията “Session” можем да прескачаме в различни сесии (т.е. нещо като различни проекти или тракове) без да губим ритъм, подобно на Ableton Live. С малко подготовка тази функция би била доста полезна за лайв сетове.

В дръм частите разполагаме с 64 семпъла, разделени на четири канала. Звуците са качествени и са подбрани, така че да подхождат на съвременните електронни стилове. След един от последните ъпдейти на фърмуера, в тези слотове можем да зареждаме собствени семпли с обща продължителност до 60 сек. Това става чрез WebMIDI от микросайта Circuit Components. Разбира се не е нужно да се ограничаваме само с дръм семпли. Опциите за редактиране на семплите са малко, но са добре подбрани: pitch, decay, distortion и low pass filter.

Двата синтезатора са базирани на Ultranova/Mininova и идват с по 32 пресета, като макро врътките променят звука драстично и така можем да открием още много нови звуци във всеки пресет. Липсата на дисплей и означения ни насърчава да бъдем откриватели и да експериментираме без да знаем коя врътка какво прави. За по-конкретен саунд дизайн вече е задължително да си свалим софтуерния редактор за двата синта, с който имаме достъп до всичките им параметри от компютъра си и можем да създаваме изцяло нови собствени звуци. Друга интересна опция на двата синт канала е sidechain – с едно натискане на бутона можем да получим т. нар. “ducking” ефект – почти задължителен, ако искаме клубните ни тракове да не звучат демоде.

Не на последно място Circuit ни предлага дилей и ривърб ефекти, както и запис на автоматизация на всички параметри на синтовете, барабаните и ефектите. Това прави възможно създаването на наистина интересни и раздвижени луупове. Възможността да използваме сикуенсъра и падовете за външни инструменти и фукционалността, като USB MIDI контролер, допълват впечатляващия пакет, който получваме за парите си.

В типично свой стил Novation са претъпкали тази малка кутия с фукнции и възможности и е трудно да поберем всичко в това ревю. За всеки би било забавно да създава музикални идеи с тази машинка, но може би хаус и техно продуцентите са тези, които биха извлекли най-голяма полза от Circuit. Трудно е да намерим много недостатъци, предвид цената, а възможността за зареждане на семпли гарантира, че Circuit няма да събира прах в някой ъгъл, когато вградените звуци ни омръзнат.

Demo Jam:

Хубавото:

  • Портативна и забавна, лесна за използване, дори от начинаещи
  • Самостоятелна машина, без нужда от компютър
  • Добър звук и възможности за саунд дизайн
  • Зареждане на собствени семпли

Не чак толкова хубавото:

  • Сикуенсърът квантува всичко на 1/16-ки

 

Автор: Боян Бойчев/Infragreen

 

Circuit за това ревю беше предоставен от Musicworld.bg. Mожете да закупите инструмента онлайн от тук.

Вашият коментар