Как да избера бюджетен аудио интерфейс?

Основният фактор при избор на аудио интерфейс е броят и видът на входовете и изходите. Това обикновено определя и цената. Може да се изкушиш да си купиш интерфейс с минимума входове и изходи, които ти трябват в момента, но имай предвид, че в бъдеще може да ти потрябват повече.

В предишен пост направихме бърз преглед на всичко, което ще ти е необходимо, за да обзаведеш скромно домашно студио. В тази статия ще дадем насоки на всеки начинаещ, който се сблъсква с въпроса: Как да избера бюджетен аудио интерфейс? 

В наши дни дори с бюджетен аудио интерфейс можете да записвате и възпроизвеждате отлично и със сравнително ниска латенция. Все пак има някои основни признака, по които да избереш какво устройство да си купиш.

1. Порт за връзка с компютъра

Повечето интерфейси на пазара работят през USB порта на компютъра ти. Има и няколко други стандарта: Firewire (който почти не се използва), Thunderbolt (предимно на Mac) и USB-C (който все още не е наличен на повечето компютри). Но стадартният USB го има навсякъде и е напълно адекватен за твоите нужди.

2. Входове и изходи

Основният фактор при избор на аудио интерфейс е броят и видът на входовете и изходите. Това обикновено определя и цената. Може да се изкушиш да си купиш интерфейс с минимума входове и изходи, които ти трябват в момента, но имай предвид, че, като понапреднеш, може да ти потрябват повече. Затова е по-добре да си вземеш нещо, с което можеш да израстнеш, за да избегнеш повторна покупка в бъдеще.

Ето най-важните видове входове и изходи, които ще срещнеш при аудио интерфейсите:

А. Аудио изходи.

Най-добре е да са на ¼ инчов жак (това са онези големите жакове, не малките, като на вграденaта саунд карта на компютъра ти). По-евтините интерфейси имат по 2 моно изхода, които са достатъчни да слушаш през мониторите си при изцяло софтуерен сетъп. Но ако ще ползваш интерфейса за диджеинг или планираш да разшириш сетъпа си с външен хардуер е добре да имаш един допълнителен чифт изходи, т.е. да бъдат 4.

Б. Аудио входове.

Тук има голямо разнообразие. Най-евтините интерфейси предлагат само един микрофонен вход и един вход за китара, който може да служи и за линеен (това е входа, с който можем да записваме от външен синтезатор, от дръм машина, от външен миксер, от телефон или таблет и т.н.). Тези интерфейси не са най-добрия избор, защото нямат стерео линеен вход, затова се насочи към такъв с чифт линейни/микрофонни входове. Ако имаш повече от едно външно хардуерно устройство, което искаш да свържеш, може да ти трябват и повече от два входа, което, както казахме, оскъпява интерфейса.

В. MIDI вход и изход.

Няма ги в най-евтините интерфейси, не са задължителни, но винаги може да се окажат полезни. Въпреки че вече почти всички съвременни устройства имат USB връзка, доброто старо MIDI все още се използва – с него можеш да интегрираш по-стар харудер, който няма USB, към сетъпа си.

3. Марка и модел

Вече доста брандове имат добри предложения на пазара и изборът (особено в бюджетния клас) не е никак лесен. Някои от най-популярните модели са Focusrite Scarlett, Steinberg UR серията (гледай тук нашето ревю на модела UR22), Native Instruments Komplete Audio 6, M-Audio M-Track и др. Ако потърсиш в Google за потенциални проблеми с конкретен интерфейс ще намериш купища постове и оплаквания. Това е така, защото хората, които имат проблеми е доста по-вероятно да пишат за тях, в опит да ги разрешат, отколкото някой, при когото всичко е наред. Затова кой модел ще работи добре с твоя компютър понякога е въпрос на късмет, както и на това колко е добър самият компютър. Но като цяло технологията вече е доста напреднала и такива проблеми се срещат по-рядко от преди.

4. Качество на драйверите

Аудио интефейсът осигурява аудио връзката на компютъра с външния свят и затова е ключово той да работи стабилно с конкретния компютър, който имаш. Понякога обаче това не се получава. Хардуерни и софтуерни несъвместимости, бъгове или твърде висока латенция могат да ни създадат проблеми. Затова е важно да избереш интерфейс с качествени драйвери. Не е добра идея да се купува и твърде стар модел, защото може да няма актуални ъпдейти за по-новите операционни системи. 

Имате ли съвет за избор на бюджетна аудио карта?

Оставете коментар и напишете вашите съвети за избор на бюджетна техника за домашното студио!

2 Comments

[…] Щом си такъв ентусиаст, че не просто ще слушаш музика, ами ще я правиш, е редно да инвестираш във външен (обикновено USB) аудио интерфейс, наричан още саунд карта. Това устройство ти дава по-добро качество на звука в сравнение с вградения в компютъра, по-малко закъснение (т. нар. латенция) при просвирване на виртуални инструменти и възможност за запис с професионално качество. Виж съветите, които даваме за избор на бюджетен аудио интерфейс.  […]

Вашият коментар