Понеделник с Марто

Тази седмица по изключение възнамерявам да обърна внимание на две новости в областта на хардуер синтовете, като също така накрая, както при всеки блог пост, ще добавя и един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

Здравейте на всички, аз съм Марто и в този блог ще споделям с вас по няколко интересни новини от света на музиката. Тази седмица по изключение възнамерявам да обърна внимание на две новости в областта на хардуер синтовете, като също така накрая, както при всеки блог пост, ще добавя и един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

_____

Новите Pocket Operator-и на Teenage Engineering и Capcom и носталгията по класическите видео игри

За всички продуценти от нас, запазили топлите чувства към класическите видео игри, Teenage Engineering предлага два нови модела на Pocket Operator, вдъхновени от Street Fighter и Mega Man. Street Fighter вариантът е  специална нова версия на популярния PO-33 микросемплер и разполага с 16 семпъла от оригиналния саундтрак на играта, както и с вграден микрофон за запис на допълнителен материал за семплиране, 8 слота за дръм семпли и 8  – за мелодични. Устройството също така разполага и с 40-секундна sample памет.
От друга страна пък Mega Man Pocket Operator-ът е 8-битов синт сикуенсър, като и двете устройства са на цена от 99 долара. Нужно е обаче уточнение, че за разлика от Street Fighter модела, който вече може да бъде закупен, Mega Man Pocket Operator-ът се очаква да бъде пуснат в продажба от 2-ри декември. За повече информация по двата нови модела на Pocket Operator и за поръчка можете да разгледате техния уебсайт от тук.

_____

Но почакайте… има и още (прочетено с гласа на водещ на телевизионна реклама). За най-големите фенове на 90-тарските видео игри и Pocket Operator-ите Teenage Engineering предлагат (по не особено ясни за мен причини) нещо като bundle състоящ се от пет различни техни устройства, специални кейсове за тях, брандиран суичър и… тук не се шегувам… специална Street Fighter Honda S660 с две седалки, защото защо не 🤯. Според официалния сайт на Teenage Engineering автомобилът е позволен за улиците на Европа и “вероятно” и за тези на САЩ.

_____

Modal Electronics с нов Cobalt8 синтезатор

Оставаме на тема хардуер, макар и не на толкова скандално ниво, с новият синтезатор на Modal Electronics. Cobalt8 е виртуално-аналогов синтезатор, с помощта на който се цели да бъдат надскочени границите на аналоговите синтезатори (или поне така твърдят от Modal Electronics). Синтезаторът, който отново по думите на разработващата го компания ще отключи пълния потенциал на аналоговите waveform-и, е полифоничен с 37-клавишна клавиатура. Също така разполага и с 8 гласа, както и пълна интеграция към MODALapp приложението, което впрочем е напълно безплатно и може да свалите от тук.

С цена от 750 долара този синтезатор попада някъде в средната ценова категория и би оправдал цената си, стига да успее да изпълни всички тези “закани” отправени от разработващата го компания.

А тук може да чуете някои от звуците на синтезатора Cobalt8:

 

Bandcamp EP-то за тази седмица е “BIG DARK BRIGHT FUTURES” на Growing Concerns Poetry Collective, което може да чуете тук.

Вашият коментар