DARA, Рут Колева, Прея и Мила Роберт се учат да продуцират музика.

Необходими ли са музикалните технологии на днешните артисти?

Този отговор ще търси Sound Ninja в рамките на пилотен проект с участието на любими родни изпълнители. 

Поканихме DARA, Рут Колева, Прея и Мила Роберт да изучават Музикално продуциране за певци в Sound Ninja и в рамките на 3 месеца да създадат авторска песен съвсем сами. Защо решихме да реализираме този проект и какво стои зад него, ще разберете в статията.

Катализаторът 

2020 година беше предизвикателна за много хора, а последиците от COVID-19 пандемията нанесоха огромни щети на музикалната индустрия и в частност изпълнителите. През изминалата година много хора осъзнаха нуждата да се самоусъвършенстват, като подобряват квалификацията си, изучават нови материи или експериментират в посока професионален и личностен растеж.  

Сами или с екип? 

В днешно време за всеки човек, занимаващ се с музика професионално или любителски, е ясно, че използването на музикални технологии и работа със специализиран софтуер е нещо, без което не можем. Независимо дали сте певец или инструменталист, в даден момент ще поискате да запишете, редактирате и обработите музиката си и ще се изправите пред два варианта: да работите със звуков инженер, songwriter, продуцент и т.н. или да се справяте сами. 

От една страна работата с професионалисти има огромни предимства – вие вършите това, в което сте най-добри и можете да се концентрирате върху творчеството си,  докато друг се занимава с техническата част. 

От друга страна обаче, наемането на екип и ползването на студийни услуги е скъпо и освен средства, изисква време. Тоест, ако имате идея за песен, но не знаете как да я изпълните, то тогава зависите изцяло от екип „аудио про-та“, които имат натоварен график, намират се физически далеч от вас или пък не вникват в идеята ви. 

Защо музикално продуциране за певци?  

Не е учудващо, че все повече и повече музиканти се насочват към изучаването на музикален софтуер или DAW (Digital Audio Workstation) – софтуерен инструмент, чрез който можете да записвате и обработвате аудио, както и да генерирате изцяло компютърна музика. 

С две думи – владеейки музикален софтуервсеки човек, дори без музикално образование и опит, може да композира, аранжира, записва и обработва звук от комфорта на дома си. Да, хубавото е, че софтуерът позволява на всеки ентусиаст да прави музика от лаптопа, таблета и дори телефона си, независимо къде се намира, а библиотеките със звуци, ефекти и мелодии са безгранични. 

Лесно ли е? 

Разбира се, за да звучи музиката ви професионално, ще ви трябва време и доста усърдна работа, за да усъвършенствате уменията си. Винаги можете да доверите най-техничната и трудна за повечето хора част – микс и мастеринга, на професионалистите. Въпреки това, ако владеете някой DAW ( Ableton Live, Cubase, Logic X Pro, FL Studio, Reaper и др.), още щом ви хрумне идея, можете да я оформите съвсем сами и/или да предадете много по-ясно изискванията си към продуцента и инженера, които ще ви помогнат да я завършите. 

Предизвикателството 

Решихме да разберем склонни ли са изпълнителите да изучават нова материя и колко е трудно за човек, който никога не се е захващал с музикална продукция да разбере основните принципи за работа с музикален софтуер. 

Поканихме четири емблематични родни певици да изучават Музикално продуциране в 3-месечна програма, която адаптирахме за нуждите на изпълнители и певци. През това време те ще споделят с аудиторията си преживяванията, трудностите и предизвикателствата, с които се сблъскват. В началото на проекта ще им дадем задача – да създадат собствено парче съвсем сами от самото начало до финалния продукт. Разбира се нашият лекторски екип ще бъде до тях, за да им даде нужните знания и умения да се справят сами и  занапред. 

Защо го правим

Чрез въвличането на известни личности в този пилотен проект се надяваме да достигнем до по-широка аудитория и да помогнем на повече изпълнители и музикални ентусиасти да осъзнаят нуждата от владеенето на музикални технологии, за да се развиват по-бързо и в крак с времето.

Търсите ли обучение? 

Наличието на безкрайна информация и безплатни курсове в интернет прави обучението и лесно и достъпно, така че ако с тази статия успяхме да ви запалим, не се колебайте, а започвайте да ровите. В случай, че се нуждаете от структурирани знания и опитен преподавател, разгледайте нашите курсове

Междувременно можете да кандидатствате за финансиране на вашето обучение по програмата за Творческо развитие на Фонд Култура. Сроковете са до 20 април. 

Вашето мнение

Мислите ли, че владеенето на музикални технологии и в частност – музикален софтуер (DAW) за звукозапис, звукообработка и продуциране е необходимост за съвременните музиканти? Споделете в коментари вашия опит и идеи по темата.

Последвайте ни 

Следете нашите страници във Facebook и Instagram, за да разберете как ще се справят с нашето предизвикателство DARA, Рут Колева, Прея и Мила Роберт и каква песен ще направи всяка от тях. Последвайте ни в Youtube, където споделяме обучителни видеа, съвети и още любопитно съдържание.  

1 Comment

Вашият коментар