Музикално студио у дома. Какво ми трябва?

Дори да искаш да правиш музика само за хоби е добре да направиш малка инвестиция за да сглобиш базов домашен сетъп.

Дори да искаш да правиш музика само като хоби е добре да направиш малка инвестиция, за да сглобиш музикално студио у дома. Няма какво да се стряскаш – всяко хоби струва пари. Например, фотографията и зимните спортове са по-скъпи в сравнение с това, което ще трябва да отделиш за музикалните си приключения. Ако пък ще се занимаваш сериозно, въобще няма какво да говорим. Почвай да спестяваш! 

1. Компютър

Това е мозъкът на музикалното студио. В наши дни вече не е нужно непременно да имаш мега звяр, за да продуцираш. Всяка средно мощна машина от последните 5-6 години ще ти свърши доста добра работа, особено в началото. Затова най-вероятно този елемент от студиото вече го имаш. Ако го нямаш, не знам как се справяш с живота. Процесорът е може би най-важният компонент, защото ти позволява да използваш повече и по-качествени виртуални инструменти и ефекти. Прилично количество RAM и бърз диск (за предпочитане SSD) също са от голяма полза. Най-важното е компютърът да работи стабилно и тихо, особено ако ще записваш с микрофон.

2. Софтуер

Вече има доста опции за правене на тракове директно в интернет браузъра, но това ще ти омръзне бързо. Трябва да се сдобиеш с DAW (digital audio workstation) софтуер, ако искаш да работиш “като хората”. Най-добре е да инвестираш някой лев в това. Почти всеки DAW има версия за начинаещи на разумна цена, която после може да се ъпгрейдне към пълната, когато я надраснеш. Знам, че си тарикат и “всичко го има в рутракера”, но това крие своите рискове. Почти всички започват с кракнат софтуер, но ако си поне малко сериозен в някакъв момент е добре да си купиш лиценз за основния DAW, който ползваш. Най-популярните DAWs, които изучаваме и в нашите курсове, са Ableton Live, Cubase, FL Studio, Logic Pro (само за Mac). Междудругото, нашите ученици ползват сериозни отстъпки при покупка на Cubase и Ableton Live – разгледайте EDU версиите на двата софтуера за да се ориентирате.

3. Слушалки

Ако добавим и слушалки, тогава вече покриваш абсолютния минимум, за да правиш прилични неща. Не се скъпѝ и си вземи студиен модел слушалки, които дават по-вярна честотна картина от тези, които са направени само за слушане или гледане на филми.

4. Аудио интерфейс

Щом си такъв ентусиаст, че не просто ще слушаш музика, ами ще я правиш, е редно да инвестираш във външен (обикновено USB) аудио интерфейс, наричан още саунд карта. Това устройство ти дава по-добро качество на звука в сравнение с вградения в компютъра, по-малко закъснение (т. нар. латенция) при просвирване на виртуални инструменти и възможност за запис с професионално качество. Виж съветите, които даваме за избор на бюджетен аудио интерфейс. Ако пък имаш малко по-голям бюджет, препоръчваме с две ръце продуктите на Universal Audio.

5. Студийни монитори

Слушалките са супер за късните часове и ако още не можеш да си позволиш колони, но рано или късно ще трябва да се прежалиш и да инвестираш в чифт прилични студийни монитори. Не, компютърните ти колони с мощния “буфер”, които дънят яко, не са подходящи за създаване и миксиране на музика. За разлика от тях, студийните монитори не “украсяват” звука и ти дават възможно най-неутрален поглед върху това, по което работиш. Иначе после, когато пуснеш трака си на приятелите си, ще умреш от срам. Най-вероятно ще се окаже, че всъщност звучи смотано, а не, както звучеше у вас. Съвети за избор на студийни монитори можеш да видиш тук.

6. MIDI контролер

Яко е, че можеш да правиш всичко с мишката и клавиатурата, но всъщност е пълна скука. Животът е твърде кратък, за да цъкаш бийтове, като счетоводител в Excel. Най-добре е първият ти контролер да е MIDI клавиатура, за да понаучиш поне малко за тези черни и бели клавиши, което ще ти помогне много за композирането. Падовете са супер, но могат да останат за по-нататък. Ако можеш да си купиш само един, най-добре MIDI клавиатура.

7. Микрофон

Ако пееш/ рапираш или имаш приятели с тези умения, не се излагай със скайп микрофони или с хендсфрито на телефона, а си вземи един кондензаторен микрофон. Ще ти трябват и няколко аксесоара като стойка и поп филтър за да се получи записът наистина добре, но си струва. В тази статия ще намериш съвети, които събрахме в нашата Facebook страница.  

Беше ли ти полезна тази статия?

Сподели я с приятели и ни остави коментар 🙂

2 Comments

Вашият коментар