Понеделник с Марто

Всяка седмица ще публикувам по 3 новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум / EP / микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

Здравейте на всички, аз съм Марто и в този блог ще споделям с вас по няколко интересни новини от света на музиката. Всяка седмица ще публикувам по 3 новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум / EP / микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

 Спотифай въвежда търсене на песен спрямо части от текста.

На всички от нас, за които запомнянето на заглавие на песен е сложно, поне веднъж се е случвало да не можем да открием трака, който търсим в стрийминг платформите. Ето, че Spotify са намерили решение за този проблем, чрез добавяне на функцията “Lyrics match”, или казано по друг начин – платформата открива песни, в която фразата, която търсим фигурира като част от текста.

Интересно е да се спомене обаче, че Spotify всъщност не са иноватори за подобен вид услуга, тъй като стрийминг платформата Apple Music предлага подобен вид търсене още от 2018 г..

 

Музика за деца… за напреднали?

С тази “новина” може би леко навлизаме в странната част на интернет, но ако някой от вас мечтае първите думи на детето ви да бъдат “метрична модулация” внимавайте в следващите няколко реда на тази публикация…
Компилацията носеща запомнящото се име “Tuplets for Toddlers” е съвместна работа на няколко от водещите музикални ютубъри и има за цел да запознае децата, и не само тях, с непознати ритмични концепции, използвайки познати мелодии от известни детски песнички.
В линка долу може да чуете “Tuplets for Toddlers”, като всички приходи от този проект отиват за благотворителната фондация Save the Children UK.

 

MP MIDI контролерът достъпен за предварителна поръчка

 

Ако някога сте се питали, какво би било, ако любимият ви VST Plugin имаше хардуерно устройство, този MIDI контролер е точното нещо за вас. Контролерът ще разполага с предварително включени пресети за голяма част от plugin-ите на пазара, като съществува и опцията за персонален mapping.

MP MIDI контролерът вече е достъпен за предварителна поръчка на цена от 650 евро, като производството се очаква да започне през януари следващата година.

 

Bandcamp EP:

https://geraet.bandcamp.com/album/beoblues-im-toten-winkel-instrumentale

 

Вашият коментар