Аудио професии в кино и ТВ индустрията

Кино и ТВ индустрията са едни от най-интересните и желани места за професионална реализация сред аудио инженерите и като цяло хората, занимаващи се с музика и звук. Не само защото проектите са добре заплатени, но защото работната среда е динамична, а всеки филм или ТВ продукция се различават от останалите и предлагат вълнуващи предизвикателства. Често обаче навлизането в „бизнеса“ може да бъде трудна задача, но щом веднъж си там, имаш възможност да натрупаш ценен опит и да израстеш в кариерата си. В началото може да бъде стресиращо и объркващо, когато се чудиш откъде да започнеш. Така че, за да ти спестим малко от стреса, събрахме 16 професии за аудио специалисти в кино и ТВ индустрията.

1. Production assistant (Асистент продукция)

Това е „entry level“ позиция, чиито отговорности могат да включват подготовка на звуковото оборудване, съдействие при редактирането на звука и асистенция на продуцентите по какъвто и да е начин. Това е чудесна възможност за първа работа в сферата, която ще ти помогне да се ориентираш в средата и да се насочиш към следваща стъпка на развитие.

2. Sound designer (Звуков дизайнер)

Звуковият дизайнер има уникална и интересна работа – да създава аудио среда, която обогатява видео съдържанието и допълва преживяването на публиката. Това включва създаване на звукови ефекти като експлозии, коли или изстрели, редактиране на звукови ефекти и музика. Звуковият дизайнер ползва различни похвати за създаване на звуците – библиотека с готови звукови ефекти, изцяло компютърно генерирани звуци или комбинация от няколко. Можете да погледнете официалното определение на професията според Българското законодателство тук.

Sound Design for Film and Television | NFTS

3. Sound Editor (Звуков редактор)

Звуковият редактор е отговорен за редактирането на цялото аудио съдържание. Редакцията на аудио често включва премахване на нежелани звуци от съдържанието, като фонов шум, дишане, заекване, паразитни думи, и всякакви други звукови грешки, балансиране на нивата и експорт на завършения звук, когато е готов.

4. Music editor (Музикален редактор)

Музикалният редактор е отговорен за изработването и разположението на музиката в определена сцена. Музикалният редактор работи в тясно сътрудничество с композитора, звукозаписния и микс инженер.

5. Dialog Editor (Редактор на диалогови прозорци)

Работата на диалоговия редактор е да се фокусира конкретно върху думите, изговорени в определена сцена или клип. Диалоговият редактор премахва нежелани звуци като мъртъв въздух, „хм“ и нежелан фонов шум, когато е възможно, но също така слуша микрофоните, за да провери качеството на звука. Те са отговорни за отстраняването на всякакви технически проблеми и гарантират, че преходите са безпроблемни и гладки.

6. Foley artist (Фоли артист) и Foley mixer

Фоли артистите са отговорни за създаването на всички не-говорещи звуци, които звуковият дизайнер не би създал сам. Това включва много случайни ежедневни шумове като стъпки, целувки, ядене, докосване и боравене с предмети. Фоли артисъст създава тези звуци, използвайки различни обекти, които най-добре симулират определен звук. Работейки с изпълнителя на фоли, миксерът на фоли отговаря за улавянето и записването на звуците, които създава фоли артистът.

7. ADR Mixer (ADR – Automated Dialogue Replacement)

ADR миксер е отговорен за записването на актьорите в студио. Актьорите четат редове от екрана и ADR миксерът настройва звука на микрофона и гарантира, че записваният звук съвпада с движенията на устните на екрана. ADR миксерът е отговорен и за запис на звук, който би се използвал в анимационни филми (dubbing).

What Does an ADR Mixer Do? - IPR

8. BOOM operator (Бум оператор)

Бум операторите подпомагат звуковия микс инженер, като държат и управляват микрофона на стрелата – микрофон, прикрепен към дълъг стълб, така че да може да бъде позициониран да улавя диалог от актьорите, както и други звуци на снимачната площадка.

Boom Operator Job Description + Info | Backstage

9. Production Sound Mixer (Звуков микс инженер на продукцията)

Звуковият микс инженер има една от най-важните и взискателни задачи на снимачната площадка. Често работата му започва още при планирането на продукцията, като включва подбор на микрофони и оборудването, които ще бъдат използвани. Също така те са отговорни за записването на целия звук на снимачната площадка. Звуковият микс инженер също има за задача да поддържа регистрационни листове за всяка ролка лента и да прави бележки по сценария, в случай че е необходимо да се презаснеме някоя сцена.

Production Sound Checklist + Top Three Digital Recorders - The Beat: A Blog  by PremiumBeat

10. Sound Assistant (Звуков асистент)

Звуковият асистент работи директно под Production Sound Mixer-a и бум оператора, за да поддържа целия звуков отдел и да се увери, че звукозаписното оборудване е добре поддържано.

11. Composer (Композитор)

Композиторите са отговорни за създаването на звукови преживявания, които обогатяват и характеризират филма. Тяхната музика има за цел да предаде емоция и да накара публиката да се чувства тъжна, ядосана, уплашена, напрегната или развълнувана във всеки един момент. Композиторът прави по-голямата част от работата си сам, като използва различни похвати за писане на музика – запис на инструменти, цели оркестри, певци и хорове, или пък изцяло компютърно генерирана музика.

Film Music | Sundance Institute

12. Music Director (Музикален директор)

Музикалният директор отговаря за вокалните и инструментални елементи на филма. Задачата на музикалния режисьор е да подготви актьорския състав и цялостния музикален екип и да работи с тях по време на репетиции. Тази позиция може да се наблюдава по-често при работа по музикален филм или шоу, но също така е неразделна част от немузикална продукция, тъй като те са отговорни за работата с групата или оркестъра, които създават партитурата на филма.

13. Post-Production Supervisor (Супервайзър на постпродукция)

Този човек е отговорен за надзора над всички аспекти на процеса на постпродукция. Това включва наблюдение на работата на звуковия екип и екипа за редактиране на видеото, надзор на презаснеманията и комуникация с подизпълнители и дистрибутори.

15. Voice-Casting Director (Режисьор на гласов кастинг)


Основната работа на режисьора на гласов кастинг е да прослушва гласови актьори за анимационни филми и телевизионни предавания. Режисьорът на гласовия кастинг работи в тясно сътрудничество с режисьора на филма, за да помогне за вземането на окончателни решения за това кой ще озвучава всеки герой.

16. Musicologist (Музиколог)

Музиколозите често работят на свободна практика и се наемат, за да предоставят помощ за научни изследвания и мнения на филмови и телевизионни продуцентски компании. Музикологът често консултира продукцията по въпроси, свързани с оригиналността и авторското право, тъй като те се отнасят до музиката, използвана във филма. Те могат да действат и като свидетели по съдебни искове за нарушаване на авторските права.

От къде да започна?

Ако се целите към професионална реализация в ТВ и кино индустрията, но се чудите откъде да започнете, добра идея е да проучите възможностите за стажове и internship програми в медии и продуцентски студиа. Свържете се проактивно, дори да няма обявена позиция, подгответе си портфолио или изработете проект специално за кандидатурата ви. Следете сайтът на Nu Boyana, където често излизат добри възможности.

Разбира се, приемаме, че вече имате солидни знания в областта на музикалната продукция и звукоинженерните науки. Разгледайте нашите курсове, може би там ще намерите обучението, което ви трябва.

Беше ли ви полезна тази статия?

Споделете я с приятели и напишете вашия коментар отдолу! Сещате ли се за други професии за аудио специалисти в кино и ТВ, които сме пропуснали? Пишете ни!

А ако се интересувате от още възможности за кариерна реализация, може да погледнете статията ни за професиите в гейминг индустрията.

Вашият коментар