Топ 10 бюджетни контролера за 2021 (част 1)

Продуцирането на музика с DAW е нелека задача, особено когато трябва да пишеш мелодии и акорди, а разполагаш единствено с клавиатурата на компютъра ти и цъкаш с мишка по грида. Разбира се, винаги е добра идея да си вземеш MIDI контролер, а в днешно време има все повече възможности за избор спрямо бюджета и нуждите ти. В Част 1 на тази статия сме събрали 5 от Топ 10 бюджетни контролера за 2021, които са с отлично съотношение качество – цена.

1. M-Audio Keystation 88 MK3

Keystation 88 със сигурност е един от най-достъпните начини да се сдобиете с контролер с 88 клавиша, които са в реален размер.Въпреки, че няма да намерите вградени функции като дръм падове и after-touch ефекти, от M-Audio са помислили за DAW контроли, които могат да бъдат програмирани, така че да можете по-бързо да записвате нови тейкове и да подобрите ефективността си.

Keystation също така идва в комплект с няколко много полезни софтуера: Pro Tools First и Ableton Live Lite, MPC Beats и пет виртуални инструмента от AIR Music, както и селекция от семпли.

Цената е достъпна – 399лв от партньорите ни Audiowizz.store, а учениците на академията ползват отстъпка за всички техни продукти.

2. Novation Launchkey Mini Mk3

Novation LaunchKey Mini Mk3 - Live jam and demo - YouTube

Третата версия от серията Launchkey Mini на Novation е чудесно съвместима с Ableton Live, но може лесно да бъде използвана и с други DAWs. Клавиатурата е с 16 RGB чувствителни към скорост клавиша, програмируеми копчета за въртене (knobs) и 25 мини пада, чувствителни към скорост. Освен това са включени и контролери за пич и модулацията „Touch Strips“, което прави практическата работа с вашия DAW и плъгини доста бърза.

Режимът Arp и Fixed Chords също са супер ценни, позволявайки ви да станете малко по-експериментални, отколкото бихте очаквали да получите с 25 клавиша. Тези режими ви позволяват да задействате няколко ноти едновременно, или като дефинирана от потребителя структура на акорди, или като арпеджиатор. Чрез клавишът Shift можете да програмирате RGB подложките, което е особено полезно в Clip View на Ableton Live. Като цяло Launchkey Mini Mk3 е чудесен за всеки с ограничено студийно пространство или търсещ бюджетна опция за изпълнение на живо.

Цената му е съвсем прилична, за 218лв можете да го намерите в Musicworld.bg, с които също си партнираме и ползваме преференции за наши ученици.

3. Arturia Keystep 37

Най-новото допълнение към прочутата гама KeyStep на Arturia е подходящо наречен KeyStep 37. Изграден с три октави чувствителни към скоростта (velocity sensitive) тънки клавиши, компактният контролер също има впечатляващ брой MIDI контроли, изходи за хардуерни синтезатори и вграден екран. Четири програмируеми въртящи се копчета в горния панел на устройството, както и набор от транспортни контроли осигуряват бърз достъп до вашия DAW.

KeyStep 37 ви позволява да проявите творчество с 64-степенен полифоничен секвенсер, плюс осем различни режима за вграден арпеджиатор. Непретенциозният контролер също така включва 12 различни режима на акорди с функция Strum за по-интригуващ начин за задействане на акорди. Режимът „scale“ също ще ви държи в тон, като квантува цялата клавиатура с пет различни режима на скали, от които да избирате.

Цената му е 390лв и може да бъде намерен в магазин Antiom.eu – вносителят на марката в България.

4. CME XKey 25 

CME Xkey 25 silver

Тази компактна MIDI клавиатура с размери 388 x 135 x 16 mm, тегло от 600 грама и 16мм височина е идеална за пътуване – мятате я в раницата си и винаги имате удобен MIDI контролер под ръка. XKey 25 на CME не е пълен с копчета, падове и функции,но неговият елегантен, лек и здрав алуминиев дизайн изглежда, че е дошъл направо от централата на Apple.

Усещането за свирене е съвсем различно от всичко друго в този списък, с приблизително толкова ход във всеки клавиш, колкото алуминиевите клавиатури за писане на първо поколение Apple. Тази неконвенционална конструкция обаче позволява бързо свирене, а клавишите са в пълен размер, чувствителни към скоростта и разполагат с полифонично докосване за експресивна модулация. Плюс това, има чувствителни на натиск падове за пич и модулация, свързани с октава нагоре/надолу и Sustain бутон.

XKey е съвместим с USB MIDI, така че се свързва лесно с различни платформи за създаване на музика за настолни и мобилни приложения само чрез един USB кабел. За около два пъти по-ниска цена можете да използвате и безжична връзка.

Можете да го намерите в Muziker.bg на цена от 239лв.

5. Akai Professional MPK Mini MK3

Akai MPK mini mk3 review | MusicRadar

Като най-продаваната MIDI клавиатура на марката, MPK Mini на Akai има пълното право да бъде в този списък – особено с неотдавнашното представяне на своя MPK Mini Mk3. Mk3 разполага с 25 мини клавиша, осем класически пада в стил MPC, чувствителни към скоростта за задействане и барабанене с пръсти и осем безкрайни ротационни енкодера за контрол на параметрите на вашите инструменти и ефекти. Нехарактерен джойстик в горния ляв ъгъл ви позволява да играете с модулация и височина, с превключвател за арпеджиатора точно отдолу.

MPK Mini Mk3 ви дава визуална помощ с малък OLED дисплей, който показва стойности на параметрите в реално време, докато ги манипулирате. Както при всички тези клавиатурни контролери, можете ръчно да конфигурирате MPK Mini към всеки DAW по ваш избор, но си струва да проверите пакетния софтуер, който идва с този продукт. А именно, новият софтуер MPC Beats е наличен веднага след разопаковане, заедно с хибридния синтезатор на AIR, Mini Grand, Velvet и различни MPC пакети за разширение.

На цена от 226лв, AKAI MPK Mini MK3 може да бъде намерен в Musicworld.bg

Беше ли ви полезна статията?

В следващата част 2 ще споделим още 5 страхотни MIDI клавиатури с отлично съотношение качество-цена. Междувременно, оставете вашия коментар и предложения за клавиатури в коментар и споделете с някой, на когото ще бъде ползена.

Напомняме, че нашите настоящи и бивши ученици ползват преференциални отстъпки за техника от нашите технологични партньори. За повече информация се свържете с нас на courses@soundninja.org

Вашият коментар