Meet: Xpuc

Хрис е ученик на Sound Ninja, завършил курса по музикално продуциране, редица уебинари и production camp. Чуйте дебютното му парче!

Кой си ти и за какво се бориш?

Казвам се Християн. Или за да съм по-точен като за artist представяне, май е редно да кажа Xpuc, не че разликата е толкова съществена. В професионално-музикален аспект се стремя към опитност, знания и богата палитра от умения, свързани предимно с аудио и музика. От личностна гледна точка търся баланса между всичко споменато горе и намирането на вътрешно самоудовлетворение от нещата, които създавам. А да, и между това кога да се взeмам насериозно и кога не. Мисля, че тези борби по един или друг начин присъстват у всички хора, независимо творци, или не.

Как, кога и защо започна да се занимаваш с музика?

Започнах, заради някои от първите ми срещи с музиката, които ме накaраха да чувствам неща, които никога не бях чувствал преди и ми беше крайно любопитно да разбера какво е от другата страна – да си музикант, комуникиращ емоции в случая. Първият такъв момент вероятно беше заради CD-то, с което се сдобих в първи клас, на което беше изписан един заветен надпис “AC/DC – Best Hits”, а веднага след това се роди амбицията да съм възможно най-добрият метъл китарист според моите критерии. Оттам дойде и моментът, в който след 10 години опити да достигна звездите с китарата, аха да се случи и от толкова високо просто паднах на земята с всичка сила. Спомням си тогава, че ми беше писнало от всичко, в което се бях ограничил като музика, и започнах да търся нови стилове, звучения, начини за продуциране и това ме доведе до Sound Ninja, електронната музика, филмовия звук и всичко останало. Гледайки назад ми е супер смешно как единствено исках да намеря начин да разнообразя стерилния рок/метъл балон, в който се бях вкарал, като се науча как да добавям интересни синт партии в парчетата си например, а за нула време тотално се гмурнах надълбоко във всякакви други крайности на аудиото и музиката. A blessing in disguise в най-буквалния възможен смисъл.

Кои са любимите ти стилове, изпълнители и какво влияние са оказали те върху продукцията ти? 

Най-трудният въпрос, все имам чувствoто, че не казвам всичко. Според мен е адски важно кога те намира определена музика, а не чак толкова каква е тя. Белези в мен са оставили прогресив метълът, дъбстепът (от минималистичният мелодичен ранен 2000’s UK dub на Kahn, Commodo, Kromestar например), по-късно и всякаква експериментална електроника и cross-genre експерименти в духа на Bonobo, Tycho и подобни красоти. Забелязал съм, че повече се възхищавам на индивидуални персони, отколкото на техните жанрове обаче, Devin Townsend идва наум. Вече става много дълъг списък, но хич не ми се иска да пропускам продуценти от нашите ширини като Boyan, Ivan Shopov и Trombobby например, които ме вдъхновяват в нереални количества ежедневно.

С какво се занимаваш извън музикалното си “амплоа”?

Доста съм благодарен, че дори още да не се категоризирам като музикант или продуцент по професия, работата ми е почти изцяло обвързана с музика. В момента пиша за музика и се занимавам с по-скоро медийната и задкулисна част на сферата, като съм част от страхотна музикална онлайн платформа и лейбъл. Повечето от хората в нашата alternative beats среда вероятно ще се сетят за коя става въпрос. 🦊

Кажи две думи за парчето, които ни представяш?

“Hearing Form Me” се води нещо като дебют под новия moniker. Направих(ме) парчето на летния Music Production Camp на нинджата във Варна през 2019-та. Започна като влияние от един много специфичен atmospheric dub стил, но след като бяха добавени много други текстури и акустични инструменти, тракът заговори сам за себе си. Не бих казал, че е добро сведение за това към какъв звук/жанр се ориентирам в близкото бъдеще, но беше нещо, което планирах да пусна на бял свят от прекалено много време заради самия жест. Нинджа лагерът беше супер, дано скоро да можем пак.

Какво ти предстои?

Нямам представа и това е супер. Преди много се плашех от това чувство на несигурност, а сега много ми харесва. Имам безумно много идеи във всички възможни музикални и креативни посоки и вече започвам да ги подхващам една по една. Иначе се подготвям доста усилено за кандидатстудентски изпит със специалност звукоинженерство във филмова академия в чужбина. Засега имам добро усещане, но ще видим.

Какво е за теб Sound Ninja? 

Професионализъм, вдъхновение, семейство. А, и едни от най-забавните спомени някога.

Финални думи?

Бъдете смели, знам ли…

(Също така, тая корекция от 0.05 dB, върху която прекара два часа, никой не я чу 😕)

______

Чуйте дебютния сингъл на Xpuc „Hearing from me“ и не забравяйте да го последвате в YouTube, Bandcamp, Soundcloud, Instagram и Facebook, за да не изпускате новите неща, които му предстоят!

 

 

Вашият коментар