Меет: NIKI PLUTO

Представи се: как се казваш и с какво се занимаваш?

Казвам се Николай Христов, по-известен със стейдж името ми NIKI PLUTO и съм артист, producer, DJ и аудио инженер от София.

Как, кога и защо започна да се занимаваш с музика?

Израснах в семейство на певци и музиканти, нямах възможността да се науча от тях, но пък дарбата със сигурност ми е от там, хаха. Като дете колекционирах касети и бях меко казано обсебен от детайлите в музиката (колкото и да не разбирах как точно са направили определен транзишън или хармонии) и като цяло прекарвах времето си, изследвайки завършени музикални продукции, маркетинг стратегии, и всичко около музикалната индустрия. Днес е същото, но с винили.

Пиша песни и пея, откакто се помня, а към продукция започнах да се интересувам по-сериозно, когато бях на 23. Вече имах доста написани текстове, които чакаха своя дом в някой трак, и силно усещах нуждата по-сериозно да се заема с постигането на целта ми, а именно да имам завършена музика, която да пусна. Запознах се с музиканти като RadoRe и Inayra, които видяха потенциала и желанието ми и ме побутнаха (хиляди благодарности btw) да запиша курса по продуциране за начинаещи в Sound Ninja в края на 2019-та, откъдето тръгна всичко.

Кои са любимите ти стилове, изпълнители и какво влияние са оказали те върху музиката ти?

Днес най-много слушам хип-хоп и експериментален поп. Черпя вдъхновение от out-of-the-box артисти като Arca, SOPHIE, Lady Gaga, Kanye West, ROSALÍA, FKA twigs, Tyler, the Creator, Kendrick Lamar. Албумите, които са вдъхновили моите проекти са Yeezus на Kanye, DAMN. На Kendrick, всичко на Arca. Обичам музика, която хем е “правилна”, хем не е, със поп звучене, но и с елементи, които те карат да си мислиш “чакай, к’во беше това? Не знам, ама ми харесва, дай replay”. Това искам да постигам и с моите творби.

От БГ артистите, разбира се, Руши, чиято продукция дори и в старите парчета е супер ahead of its time, Мила Роберт, която е свежа и безстрашна и е може би една от главните причини да събера смелост да натисна upload на микстейпа си, и Роби (aka Robbie Nikolov), който пък е най-талантливият работохолик, когото познавам.

С какво ти беше полезно обучението в SoundNinja?

Преди нинджа-та не знаех какво е midi, не знаех какво е hihat, нито микс и мастър. Буквално бях бебе, което няма и представа от тоналност и pitch correction, пее нещо там, ама какво пее… Sound Ninja постави основата на всичко, което знам днес за production. Работата с Христо и Боян (Low Heat) ме научи на аранжимент, музикална теория, синтезатори, миксинг и всичко, от което имам нужда, за да създам песен.

Разкажи ни за произведението, което представяш и вдъхновението зад него?

Чисто новият ми дебютен микстейп с едноименно заглавие ‘МОТОБАТИ’ съдържа 10 композиции, написани, изпълнени и продуцирани от мен. За ‘него’ се вдъхнових от ‘MOTOMAMI’ нa ROSALÍA, който излезе през 2022 и е един страхотен колаж от поп парчета, с експериментални елементи, distortion, прекрасни вокали и мега сладки interludes. 

Това беше и причината да експериментирам в продукцията с тежки електронни звуци като тези във ‘ВАРНА’, да ползвам супер медения soul семпъл в ‘ЕДИНСТВЕН’ и да вкарам тракчета като ‘АБВГД’ и ‘NOURISH YOURSELF’, които завършват картинката чудесно. Мисля, че flow-a стана супер и всяко парче носи нещо специално. За мен беше важно да правя музика, която аз бих си пуснал и бих се изкефил, а виждайки че и други хора се кефят, е супер приятно възнаграждаващо.

За трите сингъла, ‘ЛЮБОВ’, ‘ОБАДИ МИ СЕ’ и ‘ПОЗВОЛИ МИ’ зад мен застана Роби, който наистина ми помогна да ги качим на следващо ниво с микс и мастър. За трак 8 работих със Свет (@ksvetlyo), който вкара уникална китара и още няколко production елементи, за да стане перфектния dark поп/трап трак. 

Изцяло се доверих на интуицията си с този проект и правих това, което ми идваше в момента на създаването. Струваше ми се страшно да се свързвам с хора и да ги “занимавам” с моите щури идеи, но всъщност всеки, с който работих, ми откликна супер положително и адски много се радвам, че музиката резонира с хора, и че пренесох емоциите си подобаващо.

Какво ти предстои?

В момента се готвят свежи колаборации с БГ артисти и продуценти, както и артисти от чужбина, а паралелно с това работя по новото ми хипер-поп ЕР на име MASTER, което ще включва тракове на български и английски и ще види бял свят праз лятото. Освен това подготвям лайв участие за микстейпа, както и production breakdown сесия… stay tuned and stay inspired. <3 

Вижте видеото към новия сингъл на NIKI PLUTO – „Позволи ми“

Целия микстейп може да намерите в Spotify.

Последвайте NIKI PLUTO във Фейсбук и Instagram.

Вашият коментар