Meet: Purple Lotus

Представи се: как се казваш и с какво се занимаваш? 

Привет! Казвам се Николай Черкезов като някои, но не много, ме знаят и като Purple Lotus. В момента работя в TELUS като Customer Support за една компютърна игра, но през останалото време много упорито се опитвам да се занимавам с музика под една или друга форма. 

Как, кога и защо започна да се занимаваш с музика?

Това е една много забавна история! Винаги съм имал интерес към музиката и от малък винаги съм слушал музика „по-детайлно“ от всички около мен, но никога не съм се замислял как и какво точно значи да направиш парче. Но и тогава нямаше особено много информация, както в днешни дни. 

Бих казал, че повратната точка беше през пролетта или началото на лятото на 2015г. докато следвах в Германия и лежах на един диван в библиотеката на Техническия Университет в Берлин. Имах таблет, който използвах вместо лаптоп, за да си чета лекциите и съвсем случайно попаднах на една апликация наречена Music Maker Jam, разработена от Magix, но в момента мисля, че е на друг developer, но тук леко спекулирам. Ако не знаете, Magix са разработчици на един от най-използваните софтуери за аудио обрабoтка – Sound Forge, Samplitude и Sequoia като последната е изключително разпространена в Германия сред мастеринг инженерите наред с Reaper, който набира много голяма скорост през последните години по цял свят.

Малко се отплеснах…извинявам се. Та, Music Maker Jam е апликация, която е базирана главно на работа с готови Sample Packs или поне такава беше мобилната версия в онези години. Имаше и версия за компютър, която предоставяше малко повече възможности като използването на виртуални инструменти и различни плъгини, но можеше да се ползват и закупените пакове. Това ми беше и първия допир до музика и музикална продукция. За жалост, тогавашните ми проекти загинаха наред с хард-диска на тогавашния ми лаптоп и не успях да ги възстановя. Тогава правих по един инструментал на два или три дни и постоянно тормозех хората около мен за фийдбек – какво им харесва, какво не им харесва, много ли е претрупан инструменталът или е пък много празен и какви ли не всевъзможни подобни въпроси.

В един момент започнах да се интересувам и да чета много музикална теория, композиция и тн., защото исках да се откъсна малко от тези loop-ове и исках да мога да добавям нещо мое към нещата, които правих или да създам нещо съвсем мое.

Всички тези неща, пък, доведоха до „запознанството“ ми с техническата част на нещата – смесването или така наречения „Mix”, където и се зароди любовта и интересът ми към точно тази част от целия процес по създаване на една музикална творба. Невероятно е как можеш от един звук да създадеш друг като тотално го унищожиш и след това го изградиш отново посредством различна обработка и игра с ефекти. Невероятен и начина, по който можеш да подчертаеш и да придадеш живот на едно красиво парче създадено с много любов, мисъл, детайли и желание. Много хора не знаят, но музиката, която слушат първоначално е била много грозна преди да достигне крайния си вариант. Всяко парче е като грозното пате, което става красив лебед накрая и изисква много работа, търпение, експериментация и много слушане, защото без да чуваш какво се случва, няма как да смесваш, а ухото се учи цял живот.

Кои са любимите ти стилове, изпълнители и  какво влияние са оказали те върху музиката ти?

Хм, труден въпрос. Цял живот съм слушал Хип-Хоп, Рап и РнБ. Впоследствие започнах да слушам и доста Соул и Джаз, както и много българска музика. Много е интересно и развитието на Хип-Хоп сцената в световен мащаб, която беше възприемана като „лоша“ музика и не трябва да се слуша, а в последните години е най-слушания жанр в света и успешно влияе върху всички останали, но това е една друга тема и няма да се отплесвам в нея.

Любимите ми изпълнители са изпълнители, които имат какво да кажат в дадена песен. Не съм фен на музика, в която се пее за безсмислени неща. В този ред на мисли, любимият ми изпълнител е J. Cole. Самият му стил и начинът,  по който си играе с думите и разказва истории с песните си е просто уникален. Не случайно го слагат в топ класациите на днешните Хип-Хоп изпълнители, просто е на едно друго ниво. Да не забравяме и Kendrick, който по същите причини бих написал като любим изпълнител.

Откъм музикални инженери бих написал – Andrew Scheps, Darrell Thorp, Sylvia Massy, Steve Albini, Dave Pensado, Jaycen Joshua, Noel Campbell, Juro Davis и още много.

С какво ти беше полезно обучението в Sound Ninja? С какви проблеми сблъскваше преди да дойдеш в академията нас и как участието в курса ти помогна да ги преоодолееш? 

С какво ли не! Излезнах много сериозно от комфортната си зона и се опитвах да сменя подхода си в правенето на музика. Като пример бих дал това, че някои от инструменталите ми са правени около барабани, които съм редил или loop, който съм намерил, което е нетипично за мен, защото аз винаги започвам от хармонията и барабаните са последното нещо, което добавям като комплимент към всичко останало. Не звучи като някаква много сложна задача, но повярвайте ми, това ме изкарва много сериозно от комфортния начин, по който съм свикнал да подхождам към всяка нова идея. 

Полезно беше и това, че се отпуснах да споделям музика и с други хора, което беше проблем за мен и по-голямата част от нещата, които съм правил някога са чути само и единствено от мен. 

Друго полезно нещо е колаборацията, която направихме с останалите хора от групата и парчето, което успяхме да запишем и развием от една семпла идея. Имаме още няколко неща да довършим по него и се надявам да имам възможност да го споделя и с вас в някакъв момент в близкото бъдеще. 

Разкажи ни за произведението, което представяш и вдъхновението зад него?

Представям ви Forever World. Парчето стана съвсем случайно, както всички мои неща. При мен вдъхновението идва много често от акорди, хармония, мелодия, както е и тук. Всичко тръгна от хармонията и акордите, които написах и това muffled и далечно пиано. Всичко останало се опитва да е комплимент и да го подчертава по един или друг начин.

Какво ти предстои?

Труден въпрос! 😀 Надявам се нови колаборации, нови проекти, нови знания, нови запознанства.

Чуйте „Forever World“ на Purple Lotus

Намерете Ники в социалните мрежи:

Вашият коментар