Ableton Push през погледа на Maschine user

Със сигурност Ableton Push 1 или 2 в най-скоро време, ще заеме почетно място в Setup-а ми и можеби донякъде ще замести Maschine, но главно като production инструмент и Live контрол.

[vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ angled_section=“no“ text_align=“left“ background_image_as_pattern=“without_pattern“ css_animation=““ css=“.vc_custom_1480635519270{padding-right: 20% !important;padding-left: 20% !important;}“][vc_column][vc_column_text]

Мaschine МК2 както всички знаем е брутална “играчка” с практически неограничени възможности. Използвам я със софтуера на Native Instruments и Komplete Selection. Харесва ми колко лесно можеш да преминаваш в различни пад режими, динамични нива на звука и колко чувствителни са самите падове. Добвянето на ефекти е максимално опростено, както и разпределението им по падовете и knob-овете на контролера.

Като MIDI контролер, възможностите на Мaschine са универсални. Аз го използвам със Serato, Rekordbox DJ, Ableton, дори Pro Tools. Налични са вградени пресети за Ableton Live, за Serato и Rekordbox DJ от друга страна не, но можете да намерите доста map-инги в специализираните форуми. Rekordbox DJ от своя страна излезе доста скоро – 12.2015 и map-ове се намират сравнително трудно. Ако се интересувате от такъв мап се свържете с мен на marto@soundninja.org, смея да твърдя, че разработения от мен пресет е доста ефективен, особено при наличието на друг DJ сетъп, с който не могат да се използват всички възможности на програмата. В DJ практиката си използвам Pioneer DDJ-SZ и все пак има неща, които могат да бъдат добавени като функционалност, резултатите са наистина страхотни. В живите си сетовете използвам Аbleton Live, като от него вземам аудио ефекти, които мога да задействам в различни комбинации само с един пад. Страхотен и завършен DJ инструмент, който има безгранични приложения и възможност за персонализиране!

[vc_video link=’https://www.youtube.com/watch?v=iPqPlvEuY8w’]

Така… събуждам се обаче и получавам оферта да разменя Мaschine-то с Ableton Push за няколко дена. Не се замислям дори за секунда и час след това съм с Push-а в ръце. Инсталацията на софтуера Native Instruments и Komplete Selection отнема поне 2 часа при добра интернет връзка. Ядосвам се, че трябва отново да загубя 2 часа от живота си в исталиране, сядам, свързвам кабела и ИЗНЕНАДА, в същия момент Push-a просто тръгва и работи перфектно, всичко е готово с натискането на On бутона!

Безподобен production инструмент, създаден да управлява най-творческия DAW през 2016 г. След достатъчно време с контролера забравяте, че съществува компютър и се съсредоточавате максимално върху малкия оранжев LCD дисплей, който в комбинация с цветните падове става напълно адекватно отражение на доста от главните функции в Live 9. Падовете са доста твърди и са далеч от изразните възможности на Maschine-то, но във втората версия на Push, те са малко по-големи и доста по-чуствителни и удобни за свирене. Обратно в сесията, Push вече е придал нужната нотка вдъхновение в проекта и може би лек отлечителен белег. Много ми допадна вградения Scale ефект, който елиминира нуждата от използването му като MIDI такъв в Live 9 и предлага огромно количество мажорни, минорни, източни, блус, ориенталски и какви ли не други ладове. Задавайки си въпроса дали съм избрал верния за мен контролер в крайна сметка, стигам до извода, че съм направил правилен избор. Със сигурност Ableton Push 1 или 2 в най-скоро време, ще заеме почетно място в Setup-а ми и можеби донякъде ще замести Maschine, но главно като production инструмент и Live контрол.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар