Как да избера (част 2): Микрофони

Как да избера бюджетен микрофон за запис на вокали

Изборът на техника винаги е труден, особено когато избираш първите си мониторни колони, аудио интерфейс, микрофон, MIDI клавиатура/контролер или иначе казано “producer’s essentials”. Да не говорим, че в повечето случаи началният ни бюджетът е ограничен, а искаме възможно най-доброто. Сигурно всеки от вас се е скъсал да чете и гледа различни референции в интернет, но най-яко е, когато някой може да те посъветва от личен опит! Затова направихме проучване сред нашите приятели във Facebook страницата на Sound Ninja и събрахме цялата информация тук, за да е полезна за всеки от вас.

 

Кои бюджетни микрофони за запис на вокали бихте препоръчали?

 

Един от микрофоните, събрал най-много гласове в допитването ни е Townsend Labs Sphere L22, след него идват AKG P120, Shure SM 7, Blue Bluebird SL, SE Electronics SE 2200, Audio-Technica AT2020, Rode NT1-A, но най-често споменатият микрофон от наши ученици, колеги и приятели в дискусията е Rode NT1.

 

 

И това е първенецът в нашето проучване! Описват Rode NT1 като “сравнително бюджетен, с много нисък шум и почти праволинейна честотна характеристика”. 

 

 

Бързаме да споменем, че според много от хората, дали препоръка, основна част от сетъпа за осъществяване на добър запис на вокали е предусилвателя или т.нар. preamp. Той осигурява усилване по напрежение и довежда сигнала до вид, удобен за обработка с минимални загуби. Освен това в предусилвателя често са вградени филтри и еквалайзер, които спомагат за по-добър звук. Това споделя и учителят ни по музикално продуциране в FL Studio, Явор Зографски.

 

Yavor Zografski

Има и микрофони за 150лв, които биха свършили работа, в комбинация с някой preamp. Много важен фактор е и помещението, в което записваме.

Определено цената вдига и качеството, но при правилните условия можем да намалим тази разлика и изобщо един добре записан вокал би спестил главоболия при обработката след това

 

Ето какъв е изборът на Денис от Studio „DISTORTION” за предусилвател в комбинация с Rode NT1:

 

Денис Узунов

Зависи от бюджета и дали търсиш само микрофон или комбинация с Pre-Amp .. Аз лично съм с Rode NT1 и SSL2+ interface.. Излиза ти точно 1000лв. и за мен е 1 от най-добрите комбинации на мик. + pre-amp за тези пари. Ако не ти се дават толкова пари, винаги ти остава класик бъндълите на Focusrite Scarlett или на M-Audio, които са около 500 лв. като включват и слушалки. Др. Добър вариант за мик. е Bluebird SL, а за pre-amp – Komplete Audio.

 

И Борислав Бояджиев, музикален директор и барабанист в „Гласа на България“, силно ни препоръчва да използваме предусилвател с добро качество.

 

Borislav Boyadzhiev

Бих препоръчал сериозна инвестиция в преамп, отколкото в микрофон! Вече има китайски микрофони, които са чудесни и вършат много добра работа. Както и Rode NT2 или Shure sm7 се въртят в диапазон под хиляда лева. Но разликата с хубав преамп е несравнима! Има световни примери с подобни микрофони записани обаче в Neve 1073. От там идва “моджото”

п.с. В много случаи, скъпите микрофони “хващат” повече неща от нужното и после рязане, рязане, кълцане

 

Споделяме ви и няколко предложения за предусилвател от Борислав:
Най-“посилният” вариант е Focusrite ISA, Warm audio 273 или Golden Age, който звучи хубаво, но шуми. Иначе API 512, Neve 1073, UA610 solo и т.н

 

 

Разбира се, има хора, които са на абсолютно противоположно мнение и смятат, че е важно да инвестират повече в микрофон и китайските варианти не ги устройват. 

 

Yoko Paspalanova – Vasileva

Моето мнение е, че когато се занимаваш със звук и се опитваш да го правиш на ниво, трябва да инвестираш повече пари. И то не само в техника, но и в знания. Качеството се вдига значително.

Препоръка – Neuman (подходящ за целта)

 

Но нека не забравяме, че и тук избора е строго индивидуален. В последния уебинар със саунд инженера и преподавател по миксиране в нашата академия, Димитър Ганчев – Майт отново се повдигна въпроса за добри микрофони за запис на вокали. Той ни даде пример, че известни вокалисти като Beyonce, Rihanna, Adele използват напълно различни микрофони, защото е важно всеки да намери най-подходящия микрофон за неговия глас и вкус. Микрофона е като инструмента на един вокалист. Може би сте чували, че Bono от U2 използва Shure Beta 58 и както Майт казва, едва ли не може да си позволи по-скъп микрофон. “Хубаво е ако имате възможност лично да пробвате различни микрофони, за да направите своя избор”, съветва Димитър Ганчев.

 

Ако все пак решите да се доверите на слуха и на личния си вкус, ви препоръчваме сайта на Audio Test Kitchen, където можете да сравните как звучат над 300 различни микрофона.

 

Напомняме, че нашите бивши и настоящи ученици ползват отстъпки от 5% до 15% в магазин Audiowizz.store, Dynacord и Decibel.bg, както и до 40% отстъпка при закупуване на лицензи за Ableton Live и Cubase. Пишете ни за повече инфо и съдействие. А ако се интересувате от нашите курсове по продуциране, миксиране, звукозапис и прочие, може да ни пишете на Facebook страницата ни или имейл на courses@soundninja.org

____________

 

Благодарим на споделилите безценния си опит с нас и дано този материал е полезен за вашия първи избор на микрофон. Цялата дискусия може да намерите ТУК, в нашата Facebook страница.

 

Очаквайте следващите ни материали за избор на техника.

 

 

2 Comments

Вашият коментар