Как да открием височината на тона в Ableton Live?

Тонирането на всички елементи в продукцията, включително барабани, перкусии, one-shot ефекти и т.н. е от съкрушителна важност както за общото звучене на парчето, така и за миксдаун процеса.

Каква е височината на тона?

Доста често в учебната ни практика, неопитните продуценти имат сериозен проблем с откриването на т.нар. “sample pitch” или височина на тона при различните семпли и лупове, които изполват в аранжиментите си. Тонирането на всички елементи в продукцията, включително барабани, перкусии, one-shot ефекти и т.н. е от съкрушителна важност както за общото звучене на парчето, така и за миксдаун процеса. В тази статия ще ви разкрием 4 подхода как да открием височината на тона в Ableton Live.

По какъв начин можем да отгатнем височината на тона?

В тази статия са разгледани няколко удобни начина за откриване височината на тона на монофонични (едногласни) аудио семпли в Ableton Live, използвайки само вградените за програмата устройства. Разглеждаме САМО едногласни семпли, защото откриването на точен “pitch” при интервали, акорди, мелодии и други построения, които съдържат повече от един тон по вертикала или хоризонтала изисква малко по-сериозен анализ и различен подход. В зависимост от изходния материал, задачата по откриване на коректна височина на тона варира.

1. Spectrum

Честотният аналайзер на Ableton Live, наречен Spectrum ни показва честотната картина на звука. Основната височина на тона, който търсим, най-често се отличава с най-силния и явен резонанс във видимия спектър. Всичко, което трябва да направим е да просвирим звука, да открием най-високия честотен peak (връх) в графиката и да поставим курсора на мястото му. Spectrum изписва височината на тона, както и стойността на конкретната честота в долния ляв ъгъл на устройството в реално време.

spectrum

2. Tuner

Устройството, което беше представено с ъпдейт 9.2 на Live и най-общо казано емулира визията на класическите китарни тунери. Ефектът е създаден да анализира само монофонични звуци, а от Ableton официално препоръчват да го захраним с чист сигнал, с прилична дължина. Всички звуци с твърде много хармоници, лошо качество, акордови построения или пък малка дължина, ще преминат през Tuner без да го активират, дори устройството да е включено и правилно разположенo на канала. Решението за тази група “негодни” за Tuner звуци е анализиране през Spectrum.

Ефектът е създаден за употреба върху “тонални” звуци, т.е. такива, които слуха лесно може да дефинира като конретна нота. Това е една от причините Tuner да не функционира коректно при почти всички snares, hi-hats, cymbals и други подобни. Употребата е проста, поставяме ефекта като insert на избрания канал  и веднага можем да прочетем нотата, която търсим, отклонението (ако има такова, от въпросната основна нота), както и разстоянието до най-близкия полутон в центове.

tuner

3. По слух с помощен инструмент

Това е любимия ни метод, който обаче изисква дългосрочни тренировки на слуха, които можете да правите в работните си проекти или в редица сайтове, емулиращи уроци по солфеж например. С помощта на Simple Piano или друг мелодичен инструмент в Live, изписваме MIDI нота и с постепенно преместване на полутонове нагоре или надолу в скалата търсим височината на оригиналния семпъл – конкретна нота + октавна група, например D#2.

Много хора тук биха задали въпроса – “защо ми е да тренирам слуха си, при положение, че имам Tuner и аналайзери”? Отговора е много прост и ясен за всеки опитен музикант или инженер, тренирания и обигран слух вдига скоростта при вземане на решения относно тониране в пъти и ни прави много по-гъвкави и ефективени при композиране на аранжименти, напасване на различни елементи, балансиране на миксдаун и т.н. Поуката? Тренирайте слуха си и не разчитайте плъгините да слушат вместо вас!

4. Slice melody to MIDI 

Kъм тази статия решихме да добавим един малко странен, но напълно възможен и ефективен начин за откриване на височина на тона. Slice melody to MIDI функцията най-общо е предназначена за автоматично пресъздаване на мелодичен профил в MIDI вариант, като несъвършенствата в алгоритъма на тази функция я превърнаха в любим creative tool на много продуценти по целия свят. Ако обаче работите ясен, чист сигнал, особено лежащ на една нота, шансовете Ableton да отгатне нотата и инструмента, който я изпълнява са големи. Slice melody to MIDI е достъпна с десен бутон върху който и да е Audio Clip в аранжимента.

Screen Shot 2016-06-06 at 9.58.39 AM

Беше ли ви полезна тази статия?

Оставете коментар и споделете статията с хора, на които ще им бъде от полза. Напишете ни какви проблеми се сблъсквате най-често, използвайки Ableton Live. Виже статията ни за избор на техника за първото ви студио , а ако свирите на китара може да ви бъде полезна статията Как да разнообразя акордите в дадена прогресия.

Вашият коментар