Ninja Review: Yamaha Reface CS

Yamaha Reface CS e компактен виртуален аналогов синтезатор, който ще ви накара да наблегнете на ръчкане и експерименти, а не на пресетите.

[vc_row row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ angled_section=“no“ text_align=“left“ background_image_as_pattern=“without_pattern“ css_animation=““ css=“.vc_custom_1480634053235{padding-right: 20% !important;padding-left: 20% !important;}“][vc_column][vc_column_text]

Yamaha Reface CS e компактен виртуален аналогов синтезатор, който ще ви накара да наблегнете на ръчкане и експерименти, а не на пресетите.

След като оригиналният MicroKorg стана най-продавания синтезатор в историята, беше крайно време и Yamaha да предложат продукт за хората, които си умират за малки и симпатични синтезаторчета. Така се появи Reface серията, която се състои от четири инструмента, всеки от които пресъздава определено ‘vintage’ звучене. За първото издание на рубриката Ninja Review избрахме да тестваме Reface CS, който е препратка към легендарни аналогови синтезатори на Yamaha от края на 70-те.

За разлика от конкуренцията в този ценови клас, Reface CS е едновременно полифоничен (8 гласа) и лесен за контролиране, поради наличието на слайдери за всеки параметър. Няма скрито-покрито, всичко се вижда от пръв поглед, няма сложни менюта и не е нужно да бъдеш синт гуру, за да създадеш интересн звук. Всичко това е предпоставка да задълбаеш сериозно в саунд дизайн и наистина от Yamaha са се постарали да осигурят голям спектър от възможни звуци за сравнително малкия брой параметри, които има на предния панел.

Липсва обаче вградена възможност за запаметяване и зареждане на пресети. Yamaha са решили да използват Web MIDI за целта, чрез уебсайта Soundmondo, където потребителите могат да заредят чужди и да споделят свои звуци. Има и iOS app за целта – Reface Capture.

refacecs2-min

Самият Reface CS е наистина много компактен и мъничък. Има 37 мини клавиша, ръчка за pitch bend и 21 слайдера за програмиране. Да не забравяме и вградените говорители, които срещаме вече все по-често в такива компактни играчки. В комбинация с възможността да работи на батерии, Reface CS се превръща в доста елегантен портативен инструмент за спонтанно музициране навсякъде и по всяко време. Синтът предлага следните параметри за създаване на звуци: осцилатор, който чрез слайдерите Texture и Mod се превръща в мулти осцилатор и възпроизвежда доста различни тембри; един филтър; LFO с фиксирана вълнова форма; 2 envelope генератора, съчетани в един; ефект процесор с 4 ефекта. Има и луупър за запис и overdub на изсвиреното, който записва MIDI и дава възможност за промяна на темпото на записа.

Отзад намираме и често срещания напоследък мини MIDI порт с адаптер за стандартен MIDI кабел, включен в комплекта, който дава на Reface CS MIDI вход и изход. USB портът върши същата работа при свързване с компютър и превръща Reface CS в USB MIDI клавиатура. Тук трябва да споменем, че клавиатурата е динамична само когато просвирваме външни инструменти – вграденият аудио engine не реагира на velocity промени, дори от външна клавиатура. Клавишите са доста приятни и удобни за размера си и инструмента създава усещане за висококачествен и компактен MIDI контролер. Да, има и AUX вход, в който може да включим мобилния си телефон и да просвирим музиката от него през говорителите на Reface.

14212833_1150268815059788_795427477439326559_nКато цяло Reface CS е доста забавен синтезатор – човек може да прекара часове в създаването на звуци. Всеки слайдер променя тембъра драстично, дори с леко побутване. Комбинацията от добър контрол, липсата на вградени пресети и солидния тон, може успешно да заблуди някои потребители че Reface CS е истински аналогов синт. С не много усилие, всеки може да създаде чудесни падове и лийдове, дълбоки баси, дори нечувани кривини и саунд ефекти, които препращат в паралелни галактики. Палитрата от звуци, на които Reface CS е способен обаче, е сравнително ограничена в сравнение с конкурентните модели на Korg, Roland и Novation в този ценови клас.

 

Ето и няколко аудио примера, записани с Reface CS без никакви външни намеси върху звука.

Бас

Падове

Ефекти

Акорди

Music jam

Хубавото:

  • Полифоничен
  • Забавен и лесен за програмиране със слайдер за всеки параметър
  • Добра клавиатура
  • Добра изработка

Не чак толкова хубавото:

  • Не може да запаметява пресети без да е свързан с iOS устройство или компютър
  • Не реагира на velocity
  • Ограничени възможности в сравнение с конкуренцията
  • Не е аналогов

Синтезаторът за това ревю беше предоставен от Musicworld.bg. Yamaha Reface CS можете да закупите онлайн от тук.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар