Ninja Review: Yamaha MX49 BU

Компактен синтезатор от Yamaha със страхотни звуци, сега с iOS съвместимост и свеж син цвят.

MOTIF серията на Yamaha едва ли се нуждае от представяне. Звуците от тези синтезатори са използвани в безброй хитове и са достигнали до легендарен статус сред музикантите. Инструментите с тези звуци, като MOTIF и MOX обаче, все още са доста скъпи за начинаещите и за хората, които работят предимно със софтуерен сетъп.

Тук идва MX49 (има и версия MX61 със съответния брой клавиши) – компактен синтезатор, насочен към хората, които използват DAW програми, но все пак искат добър сет от вградени звуци, с които да облекчат товара върху процесора си, или да свирят на живо без компютър. Облекчаването на товара е и в буквален смисъл – Yamaha MX49 тежи едва 3,7 кг., което е впечатляващо, предвид големите възможности на машината.

 

 

Това, което не е толкова впечатляващо е клавиатурата. За да постигнат това ниско тегло на инструмента, Yamaha са сложили най-леката клавиатура, която ще намерите в подобен синтезатор. Все пак клавишите са по-добри, като усещане, от тези на нискобюджетен MIDI контролер. Синтезаторът има още вграден USB аудио интерфейс, който върши добра работа ако не разполагаме с такъв, но липсата на входове ограничава ползите му. Единственото, което можем да записваме с този аудио интерфейс са звуците от самия синтезатор, което все пак е удобно.

 

 

Вграденият саунд сет от над 1000 звука наистина е изключително добър и почти всеки звук е използваем. Липсата на пресети и дръм китове, насочени конкретно към модерното EDM звучене ни връща в миналото десетилетие, но това по-скоро е глътка свеж въздух, отколкото недостатък. От друга страна, синтезаторът на практика е подходящ за всеки стил и всеки може да открие свои съкровища сред пресетите, като особено убедителни са електрическите пиана. Като цяло от Yamaha са наблегнали на акустичните и електрически звуци и от тях имаме всичко необходимо – китари, бас, духови инструменти, брас, барабани, перкусии и много други. Това не означава, че синт пресетите са за пренебрегване, падовете и лийдовете са особено добри. Ето и нашето аудио демо, в което направихме соулфул бийт изцяло с MX49 звуци. Сигнала от синтезатора записахме и аранжирахме в session view-то на Ableton Live 9 през Apogee Duet интерфейс.

 

 

Както споменахме MX49 е насочен към хората, които композират със софтуер. Затова Yamaha са пропуснали задължителния за MOTIF серията вграден сикуенсър, но пък щедро дават доста функционална версия на Cubase, за която MX49 може да влезе в ролята не само на USB интерфейс, но и на доста добре интегриран control surface.

Що се отнася до синт енджина, който се крие в MX49 – той има доста големи възможности, но миниатюрният LCD екран и четирите макро врътки, които имат три отделни функционални режима не ни дават достъп до всички параметри. За целта на не твърде видно място от официалния сайт на Yamaha ни препъръчват платен 3rd party компютърен редактор за Mac и PC, който можете да разгледате тук. Освен него има и редица безплатни десктоп апликации, контролиращи различни аспекти на MX49, както от производителя, така и от други компании.

В случай, че сме се прежалили да си купим силно надценения преходник от USB към Lightning порт за нашите мобилни устройства, от Yamaha са се погрижили да ни позабавляват и с няколко iOS апа, изброени на тази страница. Този, на който се спряхме за по-дълго беше FM Essential, където по интересен и интуитивен начин си поиграхме с пресетите и ръчните настройки на FM синта. Заслужава да се отбележи и доста забавния начин за създаване на автоматизации. Апчето има и вградени бийтове в различни стилове, а сигнала, който генерирате се предава през вградената аудио карта на синта.

Хубавото:
– Огромен набор от страхотни звуци
– Лек и компактен, лесен за пренасяне
– Вграден аудио интерфейс

Не чак толкова хубавото:
– За доста хора клавиатурата ще е твърде лека
– Аудио интерфейсът няма входове

Вашият коментар