Понеделник с Марто

За всички, които си досега мислеха, че стрийминг платформата Spotify няма как да плаща по-малко на артистите… да помислят пак.

Здравейте на всички, аз съм Марто и в този блог ще споделям с вас по няколко интересни новини от света на музиката. Всяка седмица ще публикувам по 3 новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

Spotify предлага опция за повече разпространение…срещу по-малко заплащане.

За всички, които досега si мислеха, че стрийминг платформата Spotify няма как да плаща по-малко на артистите… да помислят пак. Нова опция предлагана от платформата ще подпомага разпространение на дадени песни, с главната уловка, че парите изкарани от нейното слушане ще бъдат намалени спрямо иначе неголямата средна стойност от 0.004 долара на стрийм. Казано по друг начин, Spotify предлага леко модифицирана версия на Pay to Play схемата, като за сметка на приоритизирането на дадени песни в discover алгоритъма, парите дошли от тях биват намалени.

На пръв поглед “схемата”, която Spotify предлага не звучи чак толкова зле – срещу дял от стрийминг royalty-тата платформата ни помага (поне така твърди Spotify) да достигнем до повече потенциални слушатели/фенове, като хипотетично погледнато тази нова опция би могла да замести нуждата за закупуване на реклама в социални мрежи (Facebook, Instagram и т.н.).

Твърде рано е за да изкажа мнение доколко това нововъведение е позитивно или не, но все пак имам няколко първоначални впечатления и една или две питанки по тази тема, които се надявам да са полезни на читателите.

Първото нещо, което за начало не ми става напълно ясно е дали очакването е този вид модернизирана Pay 2 Play схема да измести напълно рекламите в различните социални мрежи, или да служи по-скоро като съпътстващ начин за рекламиране. Ако става дума за първото, успехът на тази нова Spotify опция много би зависел от крайните печалби на изпълнителите. Ще се опитам да илюстрирам това с пример:

Да вземем двама независими изпълнители А и Б, като А инвестира в реклами в различните социални мрежи (рекламни постове във Facebook, платени сторита в Instagram и т.н.), а Б използва този нов инструмент на Spotify. Нека сега кажем, че и двамата имат по една песен, рекламирана по съответните начини и направила, примерно, 15000 стрийма в Spotify. Нещото, което според мен би показало доколко тази рекламна опция на Spotify e въобще нужна е ако “загубените” стрийминг royalty-та са по-малки по обща стойност от парите дадени за рекламни постове по социалните мрежи, иначе просто можем да се придържаме към рекламните методи, които са се използвали досега.

Още нещо, което лично мен ме кара да гледам с недоверие на тази нова опция е времето, в което тя бива въведена. За съжаление вече все повече държави обявяват втори локдаун, което отново ще значи, че за немалко артисти стрийминг печалбите остават един от главните (ако не и единствените)  потоци на приходи. Отделно съществува и мисленето, че Spotify по принцип не плаща достатъчно на артистите, като даже миналата седмица беше представена кампанията Justice At Spotify, към която до момента има включени над 4000 независими артисти. Тоест изглежда все едно на призива “Спотифай, моля давай ни малко повече пари” отговорът е бил “Разбира се, ето опцията за още по-малко”.

В крайна сметка обаче наистина е твърде рано да се каже дали тази промяна в Spotify ще е за добро или не, явно просто ще ни се наложи да поизчакаме, за да видим и разберем.

Cherry Audio с нова емулация на ARP 2600.

Само срещу скромната сума от 25 долара новият плъгин CA2600 на Cherry Audio притежава над 300 пресета и обещава да бъде най-добрата емулация на ARP 2600 до момента. За интересуващите се CA2600 може да бъде закупен директно от сайта на Cherry Audio, като също така има опция за безплатен 30-дневен пробен период. Ето едно кратко видео, което обобщава предимствата на плъгина: 

UVI пуска Synth Anthology 3

Продължавайки в същата тематика, искам да споделя и за новия Synth Anthology 3, който идва с 55 нови инструмента, 542 семпли, над 1000 нови пресета, нови arр режими и още много нови функционалности. Включени са звуци от класическите Korg Polysix, ARP 2600, Moog One и много други. До 11 ноември този нов плъгин може да бъде закупен с намаление от 50 долара от сайта на UVI , като след това редовната цена ще бъде 149 долара. Също така тук може да чуете демо композиции със звуците от новия Synth Anthology 3.

За завършек на седмичния блог пост ще ви препоръчам тези три доста чил инструментални EP-та, които според мен биха дали доста уравновесено начало на настоящата седмица :).

Вашият коментар