Първи стъпки в музикалния софтуер

“Първи стъпки в музикалния софтуер” е компактен курс, който се провежда онлайн в индивидуална или групова форма на обучение, като курсистите могат да избират между Ableton Live, Cubase, Logic Pro Х или FL Studio.

Музиката е интернационален език, с който хората изразяват себе си и използват като средство за социализация. Учените смятат, че тя предхожда появата на езика като форма на общуване, а най-старият открит инструмент датира от преди 350,000 години – флейта направена от кост. Това ни кара да вярваме, че възприятието за музика- мелодия и ритъм, е вродено у всеки човек и всеки може да развие потенциала си да я създава.

Дори и да не сме посветили ранните си детски години в изучаването на един инструмент, днес имаме възможност да се учим да създаваме музика в софтуер на нашия компютър, наричан DAW – Digital Audio Workstation, използван за записване, обработване и продуциране на аудио файлове. Музикалният софтуер ни дава достъп до звуците на различни инструменти, възможност да семплираме части от съществуващи парчета и да ги преработим и използваме за създаването на наша продукция. Разбира се не бива да се заблуждаваме, че това ще замести годините практика на един музикант, но със сигурност ще ни даде основа, за да може да творим сами.

А тези, които вече познават добре “законите” на музиката и умеят да свирят на акустичен инструмент, могат да преминат в дигиталния свят на музиката, като използват възможността да развиват сами композиционните си идеи в избрания от тях софтуер.

Нека не забравяме, че DAW софтуерите не се използват само за създаване на музика. Например подкастовете са популярна медия, за която също е нужно да умееш да записваш и обработваш аудио в DAW. Днес масово хората оползотворяват времето си, слушайки аудио съдържание онлайн, през стрийминг платформите вместо по радиото или телевизията. Всеки може да създаде свой подкаст, влог или аудио книга, но освен доброто съдържание е важно да се научим да го правим с отлично качество на звука.

Ние създадохме компактен курс, в който за 2 месеца бързо може да навлезем в софтуера и разберем за целия потенциал на този “музикален инструмент”. Наричаме го така, защото това е средство за правене на музика, а когато някой иска да задълбочи в това, може да продължи към следващите ни курсове по музикално продуциране за начинаещи и напреднали. Хората с интерес към подкасти и стрийминг ще получат много съвети от личния ни дългогодишен опит с подкаста на Sound Ninja, който може да откриете във всички платформи, като например Youtube, Apple Podcasts, Spotify и др.

Затова курсът е подходящ както за музиканти, които искат да навлязат в дигиталния свят на музиката, така и хора, които мечтаят да започнат да изразяват себе си чрез музика и друго мултимедийно съдържание.

“Първи стъпки в музикалния софтуер” е курс, който се провежда онлайн в индивидуална или групова форма на обучение, като курсистите могат да избират между Ableton Live, Cubase, Logic Pro Х или FL Studio. В рамките на 2 месеца се провеждат 8 урока по 90 мин всеки. Учениците получават видео записи на всеки урок, учебни материали, пакет със звуци и заготовки, както и други бонуси, измежду които един видео урок.

Вижте този въвеждащ туториал в FL Studio, в коит Явор Зографски ни запознава с интерфейса на любимия му DAW.

______

Първите групи в Ableton Live, FL Studio и Logic предстои да стартират в началото на юни, а индивидуалните курсове могат да започнат по всяко време. Разгледай програмата на курса в нашия сайт и се запиши на безплатен демо урок още сега във Facebook страницата ни или на имейл courses@soundninja.org

______

Автор: Рая Вуцова

Вашият коментар