Първи стъпки в FL Studio

В тази статия, ще разгледаме главните компоненти от интерфейса и функцуионалността на FL Studio, които са неразделна част от стъпките към правене на музика в програмата.

В тази статия, ще разгледаме главните компоненти от интерфейса и функцуионалността на FL Studio, които са неразделна част от стъпките към правене на музика в програмата.

 

Browser

Както името подсказва, това е мястото, в което можем да търсим ‘неща’. Там се намират библиотеките със звуци под формата на папки, които сме свързали предварително през менюто ‘опции’ (демонстрирано във видео в края на статията), лист с наличните ни ефекти и генератори (инструменти, синтезатори, дръм машини и тн).

Менюто browser (най в ляво в изображението) се навигира лесно, скролването се случва плавно, а стрелките ни помагат да навигираме дори по ефективно от мишката понякога.

 

Channel Rack

Това е мястото, където можем да намерим всичките текущи за проекта звуци – било то семпли от барабани, или различните синтезатори и други инструменти, които използваме за дадения трак. Channel rack-a изпълнява функция и като step sequencer, тоест там можем да редим в стъпки различни звуци от парчето ни.

Arrangement

Тук създаваме аранжимента на парчето. В този прозорец можем да видим всичко, включително автоматизации, MIDI или аудио файлове. Всеки Track (или писта) може да бъде групиран(а) с друг или няколко такива, в зависимост от нуждите ни. Отелно, можем и да консолидираме различните писти, за да освободим от натоварването на някои плъгини. Десен клик с мишката върху която и да е писта ни дава оцията Consolidate.

Mixer

Всеки инструмент от channel rack-a ни може да свързан към собствен канал в миксера. В различните канали прилагаме и ефекти, необходими за миксинг и мастъринг цели.

Миксера има няколко опции на облик – по-широки канали, или по сбити. Всеки канал може да бъде групиран с друг, създавайки т.нар. Drum/Instrument Buses.

 

Можем да следим и формите на аудио вълните.

Piano roll

Тук можем да видим какво сме изсвирили и да коригираме различни параметри като време и сила на нотите. Други опции за манипулиране на MIDI информацията са Pitch, Panning, Frequency, Cutoff, Resonance, Release.

Това беше краткото обобщение на прозорците, които със сигурност ще отваряме при всяка сесия за композиране на музика. Не забравяйте да научите и преките пътища с копчетата на клавиатурата, които ще ускорят процеса на работа и ще ни помагат неимоверно, когато искаме да превъплътим внезапна идея в музикална реалност.

Ето и обещаното видео, което ще ви помогне да се ориентирате в Browser-a.

 

Ако тези материали са ви били полезни и искате да обагатите още познатията си в FL Studio, разгледайте предложението ни за кратък 2-месечен курс „Първи стъпки в музикалния софтуер“, който ще ви даде добри основи, за да започнете да се вихрите в любимия DAW . Научете се да правите музика само с компютъра, като се включите в курсът по „Музикално продуциране“, разделен в три нива по 6 месеца.

___________

Запишете се за безплатен урок в FL Studio с Явор Зографски в удобно за вас време, като ни пишете на  courses@soundninja.org или ни намерите във Facebook и Instagram.

___________

Автор: Явор Зографски

Вашият коментар