Ревю: pCloud за музиканти, продуценти и звукоинженери

В тази статия продуцентът и преподавател в академията Явор ЗографскиSMYAH споделя опита си, предимства и недостатъците на платформaта за съхранение и обмен на данни pCloud. Ревюто на платформата се фокусира върху предимствата на pCloud за музиканти, продуценти и звукоинженери и функциите, специално насочени към тях.

Да вдигнем ниво в професионализма си като музикални продуценти и аудио инженери

Оптимизирането на работния процес е една от първите стъпки, особено когато достигнем по-сериозно ниво на развитие и проектите, върху които работим започват да стават все по-ценни. Разбира се, хубаво е и да пазим старите си като маркери за пътя, който сме извървели. За това и редовния бекъп на файловете ни (било то семпли, записи или проекти) е от изключително значение. Немалко продуценти са минали през краш на хард диска и неминуема загуба на материал. 

Сигурно съхранение и обмен на данни

Можем да подходим по два начина: бекъп на физически хард диск или бекъп в онлайн Cloud платформи. Предимството на второто е, че няма нужда да взимаме хард диска с нас навсякъде – рискувайки да го изгубим, изпуснем или повредим при пътуване. Бихме могли да работим по един и същи проект от два компютъра – например да го започнем вкъщи и довършим в студиото. Имайки материала качен в някоя от cloud платформите, можем да споделяме файлове и да колаборираме с други професионалисти, независимо от използваните DAW-ове.

Какво е pCloud?

Основана през 2013 г., pCloud е сред добре реномираните платформи за сигурно съхранение и обмен на данни, било то за бизнеси или частни лица. Конкурира се успешно с гиганти като Dropbox, Gdrive и Onedrive, изпъквайки с изключително удобство на ползване, сигурност и изгодна цена. В следващите параграфи ще разгледаме всичките тези характеристики. Особено удобна е и за работа с мултимедия, благодарение на workflow-a и интегрирания плеър, с които можем да стриймваме аудио или видео директно от облака без допълнителни плъгини. 

Какво трябва да знаем?

pCloud идва с 10 безплатни гигабайта – 4 от тях са налични още с регистрацията, останалите 6 биват отключвани един по един, с изпълнението на няколко стъпки. Самия процес и минаването през тези стъпки служи и като запознаване със самата услуга, което става бързо и интерактивно. Активирането на мейла ни отключва 1GB, свалянето на десктоп апликацията още един, а можем и да каним приятели, които да се регистрират – всеки нов ни носи по един допълнителен гигабайт.

Абонамент или lifetime акаунт?

Оттам насетне можем да направим избора си между различните планове. Има такива за 500 ГБ и такива за 2ТБ с опции за месечни вноски или плащане наведнъж.

Струва си да отбележим и опцията за lifetime акаунт, с която получаваме нужното пространство за 99 години напред. Ценовите планове са сред най-добрите на пазара и заедно с lifetime акаунта са сред силните страни на платформата, позволявайки й директна конкуренция с по-скъпите Dropbox и Google.

Междудругото, ако се регистрирате днес (21.06.21), ще получите 500 GB free за 3 месеца по повод International Music Day.

Първи впечатления

Бърза регистрация и лесна ориентация в интерфейса и управлението на файлове, без необходимост от допълнително четене на инструкции и туториали.

След като се регистрирате в сайта, сваляте и приложението за десктоп или мак (има го и в мобилен вариант) и с негова помощ можете да качите и синхронизирате папки или файлове от компютъра и/или телефона си. 

Screenshot от десктоп апликацията, където може да добавяте фолдъри за бекъп или синхронизация.

Двупосочна синхронизация

Когато синхронизирате даден фолдър, всички промени, които правите във файловете, било то в облака или в драйва ще се отразят и на двете места. Тоест синхронизацията е двупосочна. 

Избраните от нас синхронизирани фолдъри излизат в браузъра на компютъра ни и интеракцията с тях не се различава от работа с обикновен хард драйв.

Speed test

Апликацията има и удобната speed test функция, която изчислява скоростта на интернет при качване и сваляне – от тук можем и да регулираме колко ресурс отделяме при бекъпа.

Encryption и pCloud Crypto

Всички файлове в pCloud са криптирани и защитени, независимо от избора на план. Освен това, съществува и допълнителната услуга за zero knowledge encryption. Благодарение на нея дори и служителите от pCloud, както и всякакъв друг вид институции нямат достъп и информация по криптираните файлове. Преди години, pCloud бяха предложили $100 000 на всеки, който се опита да хакне системата и това все още не се е случило. Факт е, че в IT сектора се предлагат далеч по-високи суми към етични хакери за същите предизвикателства, но все пак репутацията на encryption системата в pCloud до ден днешен е непоклатима и е призната дори от конкурента Dropbox. Тя идва срещу допълнителни 4.99EUR на месец или 59.88EUR на година.

Криптираните файлове губят и някои функционалности като плейбек и thumbnails. Има множество клауд компании, които предлагат криптиране, но повечето го правят върху всички файлове – предимството на pCloud е, че можем да изберем кое да е криптирано и кое не.

Интеграция с мултимедия

И не на последно място, трябва да споменем интеграцията на pCloud с различни видове мултимедия. 

Именно тук идва и приемствеността на платформата към музикалните продуценти и инженери. С помощта на плеъра, можем лесно да групираме или споделяме аудио файлове. Ако се чудите как да подходите при колабориране с друг продуцент на 2 различни DAW-a, то една идея би била да си направите споделен фолдър в някоя cloud платформа и в него да поставите необходимите ресурси, като например стемове (т.нар. писти). Същото важи и за микс и мастъринг инженери, които трябва да смесват парчета и да демонстрират резултата на клиентите си.

Приложението за телефон също е удобно – докато плеърите в Dropbox и Google спират, когато изключим екрана на телефона си или излезем от апликацията, pCloud действа като Spotify – т.е. можем да слушаме музиката с изключен екран или браузвайки други апликации (при това без реклами). Можем и да групираме музиката по артист, албум и още няколко категории. 

И все пак, ако се чудите под какъв вариант да пращате нова, неиздавана музика с тайни линкове на лейбъли или вокалисти бих препоръчал Soundcloud. Причината е, че там можете да видите статистика кой е чул парчето и да сте сигурни, че човекът до когото е адресиран линка всъщност го е отворил.

Да обобщим:

Регистрацията днес по повод интернационалния ден на музиката ви носи безплатни 500 GB за 3 месеца напред и възможноста да тествате един нов работен процес.

Плюсове:

  • Удобен и интуитивен интерфейс
  • Криптиране на файлове
  • Оптимизирана за работа с аудио и видео 
  • Бърза комуникация с технически съпорт
  • Плащане в биткойн

Минуси:

Би било по-удобно, ако получим безплатните 10 ГБ веднага след регистрация, тъй като не всички стъпки са необходими на потребителя. Невинаги бихме имали под ръка хора, които да поканим за регистрация (което отключва 3GB общо), или нужда от автоматичен бекъп (за още 1ГБ), а други платформи като Google Drive идват с безплатни 15ГБ още с регистрацията и без допълнителни условия.

Видео ревю

Вижте предимствата на pCloud за музиканти, продуценти и извукоинженери и функциите, специално насочени към тях.

Какво е вашето мнение?

Ползвате ли платформи за съхранение и обмен на данни? Споделете вашите впечатления, плюсове и минуси в коментарите по-долу и споделете статията с някой, на когото ще бъде полезна 🙂

Вашият коментар