10 причини да използваш музикален софтуер

Щом си попаднал тук, вероятно няма нужда да навлизаме в дълбоки обяснения какво е музикален софтуер или DAW (Digital Audio Workstation), но защо пък да не изброим 10 причини да използваш музикален софтуер за звукозапис, обработка и композиция на музика. Така че, ако се занимаваш с музика любителски или професионално, но още не си се сблъсквал с дигиталните музикални технологии или тъй наречената „компютърна музика“, тази статия е за теб.

1. Лесно е

Като начинаещ в работата с DAW (софтуер за създаване и обработка на музика) вероятно един от най-големите ти страхове е, че ще прекараш повече време в борба с технологиите, отколкото в създаването на мелодии. Въпреки, че неизбежно ще срещнеш затруднения, днешният софтуер е толкова добре проектиран, че с няколко търсения в Google или помощ от приятел бързо ще се ориентираш и ще създадеш първите си бийтове. Само за сравнение, изучаването на китара, пиано или който и да е друг инструмент изисква много повече време най-малкото за да свикнеш с правилната позиция на тялото.

2. Не е супер скъпо

Въпреки, че някои от водещите DAWs като Ableton Live и Cubase са доста скъпи, има и много по-евтини алтернативи. Повечето от големите разработчици продават и ограничени версии на своите продукти, които са достъпни и удобни за начинаещи. Също така често новата аудио техника от типа на звукова карта или MIDI клавиатура идва с безплатен софтуер, който е напълно ОК за начало. Възможно е дори да си създадеш цяло софтуерно студио, без да харчиш и стотинка, тъй като има безброй безплатни инструменти.

3. Компютърът е инструмент

Софтуерните музикални приложения са толкова развити, че вече можеш да създадеш сам почти всеки звук, за който се сетиш. Независимо дали става въпрос за страшно автентичен роял или пълен комплект барабани, интернет е пълен с ужасно голям избор от звуци, семпли, виртуални инструменти и приложения, с които да създаваш. А ако си вземеш MIDI контролер, клавиатура, хардуерен синт и други подобни, гарантирано ще имаш още по-забавно и интерактивно преживяване.

4. …И най-доброто звукозаписно устройство..

Както споменахме, компютрите са брилянтни при генерирането на звуци, но това, което трябва да изясним е, че те са идеални и за улавяне на истински звук от външния свят. Ако си китарист, певец или искаш да запишеш звуци от природата, можеш да го направиш само с компютъра си (е, още 1-2 неща, но схващаш идеята). По-интересното е, че след като аудиото е на твърдия диск и в твоя софтуер, то може да бъде редактирано, подредено и обработено по безброй забавни и креативни начини.

5. Не трябва да си музикант

Със сигурност достъпа до мощни компютърни технологии е „развързал ръцете“ на музикантите, позволявайки им да правят записи и завършени произведения в спалнята си, вместо да наемат професионални студиа и звукоинженери. Но по-важното е, че много от днешните приложения са създадени за хора с малък или никакъв музикален опит. Напълно възможно е да създадеш пълен запис, просто като подредиш селекция от предварително записани семпли, звуци и заготовки, без да познаваш нотите или музикалната теория.

6. Можеш да се учиш със свое собствено темпо

Можеш да започнеш музикалната си кариера като „bedroom producer“ използвайки само готови звуци и луупове, но нещата стават още по-интересни, когато създаваш свои собствени звуци и мелодии. Красотата на днешните приложения е, че можеш да ги използваш на различни нива, така че няма да се налага да инвестираш в нов софтуер всеки път, когато уменията ти се подобрят. С музикалния софтуер е напълно възможно да приемаш нещата бавно и да добавяш към базата си от знания, както и когато е необходимо.

7. Започваш с малко и надграждаш когато решиш

Най-голямата грешка, която всеки начинаещ прави, е да отиде и да похарчи купища средства за техника, преди да разбере как иска да работи и каква музика иска да прави. Затова започни само с най-необходимото и надграждай с времето. Тепърва ще научиш коя техника е подходяща за теб, кое ти трябва и кое е ненужно. На пазара има безброй добавки и периферни устройства, но вместо да губиш време да разучаваш как работи нещо адски сложно, по-добре първо разучи наличните си „машинки“ и ги използвай на макс.

8. Имаш достъп до (почти) всичко, което ползват звездите

Много от песните на любимите ти изпълнители вероятно са били доработени и полирани с извънбордов хардуер, но шансовете са, че са създадени на компютър, използвайки същия софтуер, до който имаш достъп и ти. Например, знаеше ли, че барабанната песен на Umbrella на Rihanna, един от най-продаваните сингли през 2007 г., е просто подсилена версия на loop, който идва със софтуера на Apple – GarageBand? Да не говорим, че много продуценти споделят банки с техните звуци и присети, които всеки може да използва свободно и да се доближи до така желания звук.

9. Колаборацията е по-лесна от всякога

Създаването на музика самостоятелно е чудесно, но можеш да извлечеш още повече от процеса, ако включиш приятел или двама. Можете да работите заедно в една стая, да общувате чрез онлайн общности и да си изпращате файлове напред-назад по имейл. Ако работиш достатъчно усилено дори може да се окажете, че някой артист на другия край на света е харесал бийта ти иска да си партнирате. Collab, bro?

10. Забавно е

Много малко са талантливите, ангажирани и успешни музиканти, които могат да се прехранват само с музика, но има хиляди хора, които го правят, само защото го обичат. Когато започнеш, твоята цел трябва да бъде просто да се наслаждаваш. Ако правиш това, можеш да бъдеш сигурен, че ще отделяш все повече време за създаване на музика и че качеството й ще продължи да се подобрява.

Любопитен ли си да опиташ?

Ако искаш да започнеш твоя път на музикален продуцент, но имаш нужда от помощ, ние сме насреща. Тази есент стартираме новия семестър в курса по Музикално продуциране, подходящ за начинаещи и напреднали. Виж повече в страницата на програмата, а ако се запишеш до 15 август ще вземеш 10% отстъпка от цената на курса. Същото важи и за другите ни курсове, които можеш да разгледаш тук.

Кои са супер силите на музикалния софтуер?

Ако нашите 10 причини да използваш музикален софтуер не са ти достатъчни, виж лекцията на Христо Рачев, в която разказва кои са супер силите на музикалния софтуер и защо е важно музикантите да го владеят.

Вашият коментар