10 често допускани грешки при миксиране (и как да ги избегнем)

Миксирането на собствената ни продукция е предизвикателство, с което всеки продуцент рано или късно се сблъсква. И съвсем очаквано, допускаме тонове грешки, които с времето намаляват, ако не сме се отказали съвсем от тази работа. Въпреки, че изглежда страшно, процесът по балансиране на един трак не е толкова сложен, особено ако знаем тези 10 често допускани грешки при миксиране и как да ги избегнем.

1. Панорамиране на всичко в центъра (panning)

Music recording studio, Music engineers, Recording studio

Повечето съвременни синтетични плъгини имат толкова широко стерео и дълбочина на звука, че лесно можем да пренебрегнем панорамирането (panning). Ако оставите панорамата в центъра изцяло, изобщо няма да помогнете на микса. Просто звуците, които трябва да бъдат разпръснати в средата (като ударни, бас линии и вокали) ще трябва да се „състезават“ за място с всеки друг звук в микса. Смесването на слушалки усложнява този проблем, тъй като ходовете на панорамата изглеждат много по-ограничени без „естественото разпръскване“, което получавате, когато смесвате на високоговорители.

Съвет: Започнете с панорамиране на по-малко значими микс елементи и експериментирайте с автоматични панери, за да освободите повече място в средата.

2. Използвате само EQ за по-силен звук (boost)

Искате ли звука да е по-силен? Използвайте фейдъра за силата на звука! EQ не е само инструмент за усилване, той е и за намаляване на силата на звука от честотите. Това е класическа грешка, която всеки прави, когато за пръв път започне да миксира. Или завърта циферблатите на EQ, така че всички да са включени, или бавно добавя ниво към всяка налична писта в рамките на еквайалзера. EQ е предназначен, да „повдига“ честотите на звуците, но ако правите това за един звук, може да се наложи да намалите същите честоти в друг. Така ще избегнете комбинирането на двете честоти и претоварването на определена област от честотния спектър.

Съвет: Дефинирайте силата на звука преди EQ. Ако искате да увеличите определена честота, не забравяйте да намалите тази честота в други звуци, за да избегнете сблъсъци.

3. Липса на свободно пространство (headroom)

What You Need to Know About Headroom

Няма как да отречем, че голяма част от дигитланите синтезатори са с адски усилени нива на звука! Включете предварително зададена настройка от почти всеки съвременен плъгин и може да откриете, че каналът му се претоварва дори когато прослушвате този звук с умерена сила. Проблемът е, че след като настроите един „силен“ източник на звук, всичко останало ще трябва да е силно, за да съответства на него, което означава, че миксът ви веднага ще започне да избива изходния канал в червено и отвъд него.

Съвет: Добра идея е да започнете всеки микс проект, като издърпате всичките си фейдъри до -6 – -8dB, за да осигурите свободно пространство на микса, преди да започнете работа.

4. Прекалявате с реверберация върху звуци, богати на бас

Реверберацията (reverb) е основен микс инструмент, но макар че ще направи чудеса за някои звуци във вашия микс, други ще го превърнат в супа. Това е особено вярно за звуци, щедри на бас – кикове, бас линии и дори най-ниските ноти в звуците на падовете. Вместо да осигури удар и мощ, „разреждащият“ характер на реверберацията ще дефокусира микса, ако не внимавате.

Съвет: Ако сте решени да използвате реверберация за такива звуци, опитайте да добавите еквалайзер след reverb-a и драстично да намалите честотите под 200Hz от сигнала на реверберацията, така че долният край да не се запълни.

Music Producers Guide To Reverb : Ask.Audio

5. Не си взимате почивка

Мислете за микс сесия като маратон, а не спринт. С течение на времето ушите ви ще се напрягат, което води до редица грешки при смесване. Първо – критичната ви преценка ще бъде нарушена от многократно слушане, което ще доведе до лош избор на нива, реверберация, еквалайзери и така нататък. Второ, в крайна сметка ще увеличите обема на мониторинга. В стремежа си да добавите „напрежение“, силата на слушане се увеличава, засилвайки тези погрешни преценки. Трето, вероятно ще започнете да добавяте прекалено много високи – отново, в опит да засилите напрежението.

Съвет: Правете редовни почивки и ушите ви, и миксът ви ще ви благодарят.

6. Използвате само присети

Свикнали сме да се затрупваме с предварително зададени настройки, но смесените инструменти като плъгин компресори, еквалайзери и дори процесори за мастеринг вече също са пълни с предварителни настройки. А замисляли ли сте се как те могат да различат вашия микс от всеки друг? Например избягването на предварително зададени звуци в продукцията ще придаде на вашите песни много по-лично усещане. По същия начин, използването на микс присет, наречен „Dream Acoustic Guitar“ или „Pop Master“ е малко вероятно да даде по-добър резултат, от колкото бихте могли да постигнете сами чрез критично слушане.

Съвет: Запомнете! Всяка песен е различна, така че няма универсално решение.

7. Използвате само една писта за ударните

Има няколко причини, поради които в звукозаписните сесии на акустични барабани се използват толкова много микрофони. Една от тях е, че микс инженерът трябва да има достъп до отделни звуци на етапа на микса. Мислете по подобен начин, дори ако работите с източници на електронни барабани. След като дръм сетът ви е програмиран, дублирайте трака или прехвърлете отделните елементи върху отделни аудио файлове, така че да можете независимо да обработвате всеки елемент на по-късен етап.

Съвет: Нито един отделен еквалайзер, компресия или реверберация няма да отговарят на всеки звук във вашия барабан, така че ги разделете, за да оптимизирате всеки източник на етапа на микса.

8. Не си подреждате аранжимента преди микс сесия

22 essential arranging tips | MusicRadar

Когато продуцираме, всички заглушаваме (mute) цели писти или отделни региони, докато усъвършенстваме аранжимента – това е неразделна част от творческия процес. Но когато дойдете време за микс – изтрийте елементите, които сте заглушили напълно. Звучи като нещо незначително, но има две предимства. Първо, всяко разпределение на процесора или паметта, което компютърът ви отделя за изпълнение на тези заглушени части, ще бъдат освободени за допълнителна обработка на частите, които имат значение. Второ, подредената подредба почти винаги допринася за по-фокусиран ум. По същата логика, не. е лоша идея да разчистите студиото и работната си станция преди сесия.

Съвет: Изчистете аранжимента си и дори оцветете кодовете на регионите си по вид на инструмента, дори психологически ще се почувствате сякаш вие контролирате нещата.

9. Мастерирате докато миксирате

Процесорите за изходни канали, предназначени да надуват и мастерират вашия микс, са страхотни, но внимавайте да не ги използвате твърде рано в процеса на смесване. Интересно е, че ако смесите песен с Loudness Maximizer (усилвател на силата на звука) и след това го „заобиколите“ (bypass), когато миксът приключи, ще забележите, че миксът вече не звучи „правилно“. Динамичната обработка, която такъв процесор извършва, ще изкриви баланса на микса, така че да зависи от процесора, за да звучи правилно. Това означава, че ако експортнете стемове или премахвате процесора, когато изпращате песента си за професионален мастер, може да останете разочаровани от резултатите.

Съвет: Смесете песента си правилно, преди дори да мислите за мастериране.

10. Използвате само компресори при микс на вокали

Ако във вашия микс има вокал, това ще бъде елементът, върху който всички се фокусират. Което означава, че обемът му трябва да бъде перфектен от началото до края. Всеки знае, че компресорите изравняват динамиката, но няма начин самият компресор да „притисне“ достатъчно силно звука, за да гарантира, че всяка вокална фраза звучи балансирано.

Съвет: Автоматизацията на силата на звука е от съществено значение и ще ви трябва много работа, за да създадете впечатлението, че вокалът лежи без усилие върху микса на правилното ниво.

11. Не търсите помощ

Tова е бонус съвет. Няма нищо срамно в това да потърсиш помощ за микса. Дали ще е приятел, който се справя една идея по-добре от теб, или професионалист с дългогодишен опит зад гърба си, по-добре да се обърнеш към някой „който разбира“, вместо да се излагаш 😉

Екипът на Sound Ninja се състои от професионалисти, готови да те научат да смесваш сам в нашия курс по Миксиране. Можем да ти съдействаме и за смесване на отделен трак в Асистирана студийна сесия, по време на която хем учиш, хем получаваш помощ за твоята продукция. Пиши ни, ние сме насреща.

Искаш да добавиш нещо?

Напиши в коментар твоите съвети и препоръки за по-добър микс! Кои са според теб често допускани грешки при миксиране?

Потърси ни в Youtube и Facebook за още полезни материали.


Източник: Point Blank

Вашият коментар