9 съвета за музикални продуценти

В тази статия ще споделим 9 съвета за музикални продуценти от нашите лектори, които ще ви помогнат да подобрите качеството на музиката си.

1. Осигурявай си време да бъдеш креативен.

Творческия процес не е само „моментна инспирация“. Планирай времето – изморен и стресиран човек трудно ще направи нещо креативно.

2. Гледай по-малко и работи повече.

Видео туториалите са нещо полезно, но не забравяй да упражняваш видяното и не разчитай, че след 100 часа прекарани в Youtube продукцията ти магически ще се подобри. Спортистите не стават по-добри с гледане на туториали. И с нас е така.

3. Не се плаши от употребата на семпли.

Един добре използван и смислено обработен семплъл е равносилен на изсвирена хармония. Да не говорим, че ако нямаш идея за мелодия или просто си забил, семпълът е чудесен спасителен пояс. Разбира се, не забравяй да добавиш нещо от себе си.

4. Ограничи се до малък брой плъгини.

Научи се да работиш с тях, а не само да прецъкваш присетите на хилятите ти кракнати VST-та. Освен, че бързо ще постигаш ефекта, който търсиш с дадения инструмент, ще свикнеш да използваш пълния потенциал на инструментите, с които разполагаш.

5. Колаборирай с възможно най-много хора.

От съвместната работа учим много, освежаваме творческия процес и влизаме в полезрението на чуждата аудитория. Особено в началото на кариерата ти, контактите са от ключово значение – търси проактивно хора, с които можеш да партнираш.

6. Ако се чудиш какво да добавиш, махни нещо.

Доста често това е по-добрият подход.

7. Оптимизирай средата и работния процес.

Те играят важна роля за качеството на продукцията ти и бързината на работа. Създай си темплейти, Организирай и групирай пистите, ползвай цветови кодове и всякакви методи, които работят за теб.

8. Изучи идолите си.

Ако търсиш звучене като на любим артист анализирай музиката му – извади всички звуци, инструменти и партии. Опитай се да „деконструираш“ трак, който харесаш, за да разбереш как е бил създаден. Продукцията ти ще се подобри значително

9. Събирай звуците от незавършени проекти.

С времето неусетно ще създадеш собствена банка със звуци и семпли, които да ползваш занапред или пък да продадеш – защо не?

Кой е най-добрият съвет, който сте получавали за подобряване на продукцията си?

Напишете в коментари!

Вашият коментар