Как да бъдем по-продуктивни музиканти?

Трудно ли ти е да си продуктивен? Често чуваме хората да казват, че за да създаваш музика е нужно вдъхновение. Това обаче не означава, че когато нямаш муза, трябва да отлагаш започването на нови проекти. Ето и няколко съвета как да бъдем по-продуктивни музиканти.

1. Бъди офлайн

Не, сериозно. Изключи си телефона, спри си wi-fi-то на компютъра и се опитай да стоиш далеч от регулярното отваряне на мейла, социалните мрежи, съветите за бийтмейкъри в Youtube, проверката на банковата сметка и всичко друго, което те разсейва докато работиш. Дори да е за 1 час, постарай се да останеш фокусиран само върху това, което си започнал.

2. Прави музика всеки ден

Окей, може да не измислиш точно днес трака на живота ти, обаче е супер важно да създаваме навици и да правим по нещо малко всеки ден. Ако нямаш вдъхновение да пишеш музика, поиграй си инструментите, които имаш. Направи си саунд пак от любимия синт, запиши си случайни звуци от обкръжението ти, направи си присети на плъгините, които ползваш ежедневно или просто подреди проектите си. Ще видиш, че с времето навикът да работиш ежедневно дори за 1 час ще ти помогне да подобриш продуктивността си.

3. Организирай работното си място и си направи график

Без значение дали имаш собствено студио или работиш в спалнята си, важното е работното място, на което твориш да е организирано. Ако всеки път трябва да подготвяш аудио картата, кабелите, клавиатурите и всички други елементи от сетъпа ти, ще изгубиш адски много време. Да не говорим, че мотивацията ти да правиш музика ще се повиши значително – сядаш, отваряш компютъра и почваш. *Дори да не ползваш музикален софтуер, а свириш на инструмент или пееш, подреденото работно пространство със сигурност ще ти помогне да си по-продуктивен.

4, Поставяй си цели

„Tрап бийт за 30 минути“. Примерно. Или „5 бас линии с Serum“. Каквато и да е целта ти, важното е да знаеш защо сядаш да работиш в този момент. Е, тук изключваме спонтанното желание да запишеш идея, която ти е хрумнала, но в общи линии те съветваме да имаш ясен план какво ще правиш. Дори ако е седмичен или месечен, още по-добре.

5. Стига си чоплил аранжимента и микса

Много често даваме този съвет, но той не остарява. Обикновено първоначалната идея за аранжимент си остава най-добра, защото в този момент сме били вдъхновени. Седнали сме и на един дъх сме измислили основната идея на парчето. На следващия ден или седмица можем да направим някои корекции по аранжимента и да го завършим, но в общи линии ако продължим да го разместваме до безкрайност, рискуваме да развалим трака. Същото е и с микса. Даже ако не се чувстваш много сигурен в инженерната част те съветваме да дадеш парчето си за микс на професионалист или приятел, който „разбира от тези неща“. Силно вероятно е да си прециклил върху трака и да не чуваш очевидни неща, които някой „с пресен чифт уши“ ще оправи веднага.

6. Оптимизирай броя на устройствата, които ползваш

Окей, не изключваме да си мега надарен като Jacob Collier и да използваш всевъзможни инструменти докато правиш музика. Обаче ако това не е случая те съветваме да минимализираш сетъпа си. Фокусирай се върху работата с няколко устройства, които да опознаеш добре и така ще подобриш продуктивността си. Не е лошо да добавяш още неща, но едва след като владееш чудесно наличните. Същото важи и за плъгините и софтуерните продукти, които ползваш.

7. Пий вода

С този съвет сигурно звучим като майка ти, но знаем колко изушаващо е да консумираш енергизиращи напитки, да хапваш сладко и всякакви други вредни неща докато правиш музика. Така обаче задръстваш тялото си и губиш фокус. Пробвай го и ще ни благодариш после 😉

8. Взимай си регулярни почивки

Ушите се уморяват и това е факт. Да не говорим за гърба и очите ти докато се взираш в екрана. Почивай си на всеки 30-40 минути – стани за малко, протегни се, погледай през прозореца. Ще се върнеш върху проекта ти с нови сили и енергия за още яка музика 🙂

9. Потърси помощ

Ако си наистина зациклил няма лошо да потърсиш помощ. Питай приятел, гледай видеа в Youtube (без да прекаляваш!), разгледай форуми и статии на темата, която те вълнува. Винаги можеш да се допиташ и до нашия екип или да се включиш в курсове, които организираме.

Дай ни твоите съвети

Имаш лисъвети как да бъдем по-продуктивни музиканти? Сподели в коментар! А ако статията ти е била полезна я изпрати статията на някой, който ще има ползва от нея.

Вашият коментар