Защо ни трябва музикален софтуер?

Не е учудващо, че все повече и повече музиканти се насочват към изучаването на музикален софтуер или „DAW“- софтуерен инструмент, чрез който можете да записвате и обработвате аудио, както и да генерирате изцяло компютърна музика. 

 

Катализаторът 

Последните години са предизвикателни за целия свят, а последиците от COVID-19 пандемията нанесоха огромни щети на музикалната индустрия и в частност изпълнителите. Несигурността и назряващата инфлация са и причината масово хората да сменят професиите си, да търсят начини за самоусъвършенстване чрез преквалификация, изучаване на нови материи или експерименти в посока професионален и личностен растеж.  

Творческият процес

В днешно време за всеки, който се занимава с музика професионално или любителски, е ясно, че използването на нови технологии и владеенето на музикален софтуер е нещо, без което не можем. Независимо дали сте певец или инструменталист, в даден момент ще поискате да запишете, редактирате и обработите музиката си и ще се изправите пред два варианта: да работите със звуков инженер, songwriter, продуцент и т.н. или да се справяте сами. 

От една страна работата с професионалисти има огромни предимства – вие вършите това, в което сте най-добри и можете да се концентрирате върху творчеството си,  докато друг се занимава с техническата част. 

От друга страна обаче, наемането на екип и ползването на студийни услуги е скъпо и освен средства, изисква време, а и контакти с правилните хора. Тоест, ако имате идея за песен, но не знаете как да я изпълните, то тогава зависите изцяло от екип „аудио про-та“, които имат натоварен график, намират се физически далеч от вас или пък не вникват в идеята ви. Да не споменаваме, че често заплащаме за услуга, която се оказва некачествена и резултата не е това, което сме очаквали. 

Защо музикален софтуер?   

Не е учудващо, че все повече и повече музиканти се насочват към изучаването на музикален софтуер или DAW (Digital Audio Workstation) – софтуерен инструмент, чрез който можете да записвате и обработвате аудио, както и да генерирате изцяло компютърна музика. 

С две думи – владеейки музикален софтуервсеки човек, дори без музикално образование и опит, може да композира, аранжира, записва и обработва звук от комфорта на дома си. Да, хубавото е, че софтуерът позволява на всеки ентусиаст да прави музика от лаптопа, таблета и дори телефона си, независимо къде се намира, а библиотеките със звуци, ефекти и мелодии са безгранични. 

Лесно ли е? 

Разбира се, за да звучи музиката ви професионално, ще ви трябва време и доста усърдна работа, за да усъвършенствате уменията си. Винаги можете да доверите най-техничната и трудна за повечето хора част – микс и мастеринга, на професионалистите. Въпреки това, ако владеете някой DAW ( Ableton Live, Cubase, Logic X Pro, FL Studio, Reaper и др.), още щом ви хрумне идея, можете да я оформите съвсем сами и/или да предадете много по-ясно изискванията си към продуцента и инженера, които ще ви помогнат да я завършите. 

Търсите ли обучение? 

Наличието на безкрайна информация и безплатни курсове в интернет прави обучението и лесно и достъпно, така че ако с тази статия успяхме да ви запалим, не се колебайте, а започвайте да ровите. В случай, че се нуждаете от структурирани знания и опитен преподавател, разгледайте нашите курсове

През октомври ще стартират последните групи по Музикално продуциране за годината, а записването за групов курс от януари 2023 е отворено. Свържете се с нас за демо урок и детайли.

Какво споделят нашите ученици 

„От 22 години се занимавам със звукозапис и музика, но знанията и конкретните уменията, които ми дадоха Sound Ninja буквално развързаха ръцете и съзнанието ми. С удоволствие бих преминала през всички техни курсове.“

Йоана Василева „Йоко“

Завършила „Музикално продуциране“ с Ableton Live

„…Попадаш на място, заредено с творческа енергия, която разгръща на максимум твоята собствена. Курсът не е просто сухо получаване на информация, а творчески процес, създаване на безценни контакти и развиване на индивидуалност.“

Мишел Коцева

Завършила „Музикално продуциране“ с Logic Pro

1 Comment

Защото има повече възможности човек да бъде себе си в тази сфера, свързана особено с музика. Музиката е лекарство за всички болести.

Вашият коментар