Какво е DAW: Дигитална Аудио Работна станция

Музикалният софтуер няма да направи твоите песни вместо теб, но знанието как да го използваш добре определено може да те направи много по-добър музикант

Използването на специализиран софтуер и хардуер в музикалните студиа не е нещо ново, но напоследък ролята на дигиталната аудио работна станция или „DAW“ расте все повече. Да не кажем, че без нея почти не може! Ако изключим възможността за запис върху лента, единственият начин да запишем и редактираме музика е чрез специализиран музикален софтуер.

История на технологията

Цифровата аудио работна станция — накратко DAW (Digital audio workstation) — е основна част от днешната домашна и професионална студийна среда, предлагаща запис, редактиране и смесване на аудио и MIDI. DAW напълно заменя предшестващите аналогови и цифрови лентови формати, а до голяма степен замества и записващите конзоли и външните ефект процесори, включвайки тяхната функционалност в едно интегрирано софтуерно приложение.

Всичко започва през далечната 1983г., когато MIDI стандартът е представен на света, правейки възможно свързването на една клавиатура с друга и дори с компютър. Приложенията за секвениране (sequensing), които скоро последват, позволяват на музикантите да записват и редактират MIDI песни в своите компютри и в много отношения са предшественик на съвременния DAW.

През 1984 г. двама германци – Карл Щайнберг и Манфред Рюруп – стартират компания за разработка на софтуер, наречена Steinberg. През 1985 г. те издават Pro-16, MIDI секвенсер за Commodore 64, който предлага 16 песни за MIDI запис и редактиране. Няколко години по-късно Steinberg пускат усъвършенствана версия за платформата Atari, която наричат Cubase.

Cubase 2.0 за Atari ST.

Зората на DAW

През 1989 г. компания, наречена Digidesign, пуснка продукт за Mac, наречен Sound Tools. Това е компютърно базиран, стерео цифров аудио рекордер (със софтуерен компонент и хардуерен аудио интерфейс), който включва редактиране без разрушаване на звука (distortion). Концепцията да режеш, местиш и обработваш запис, без да се променя оригиналния звук, представлява огромен технологичен скок. До този момент редактирането е физическо рязане и снаждане на аналогова лента.

Sound Tools за Mac

Година по-късно e достигнат още един крайъгълен камък, когато компанията Opcode пуснка софтуерен продукт (също за Mac), наречен Studio Vision. По същество това представлява актуализация на неговия софтуер за секвениране MIDI Vision, добавяйки цифров аудио запис с помощта на хардуера Digidesign. Това е първото приложение, което предлага както аудио, така и MIDI запис и редакция.

Opcode Studio Vision 1.0.

През 1991 г. Digidesign представя четирипистов наследник на Sound Tools само за стерео. Наричат го Pro Tools и „наследници“ на този софтуер се използват до ден днешен.

Pro Tools 1.1 circa 1992.

Обратно в бъдещето

Заедно със световния технологичен напредък, програмите за звукозапис и обработка стават все по-комплексни, но и по-лесни за използване. С компютър, таблет или телефон, от 2 до 102 годишен човек може да създава музика, докато седи на дивана си или пътува в самолет.

Според сложността и компонентите, които включва, DAW може да се раздели на две категории – софтуерен DAW т.е. програма инсталирана на комопютър или хардуерен DAW, включващ по-комплексен сетъп с множество хардуерни и софтуерни инструменти.

Как работи цифрова аудио работна станция (DAW)?

Може да чуеш за цифрова аудио работна станция – DAW и да се замислиш дали наистина си струва да се научиш да работиш с нея. Музикалният софтуер няма да направи твоите песни вместо теб, но знанието как да го използваш добре определено може да те направи много по-добър музикант. Всичко зависи от това дали желаеш да учиш и да се развиваш.

Когато слушаш професионално направена музика, може лесно да приемеш за даденост колко трудно е да се смесва и овладява музика. Дори великите музиканти могат да намерят творбите си опетнени от лоши миксове.

Причината, поради която всеки инструмент, включително вокалите в песента носи определено ниво на яснота е, че песните се записват и миксират индивидуално. Със софтуерен DAW музикалния продуцент може лесно да записва песен и да регулира нивата, така че звуците да са балансирани и ясни. Ако направиш грешка, можеш лесно да я отмениш. Можеш също да режеш и местиш различни секции, както в текстов документ.

Елементарната теория на музиката не се пренебрегва при работата с DAW. Можеш да зададеш времеви размери и темпо, както и да записвашзаедно с метроном, за да си сигурен, че оставаш в ритъма. Все още трябва да положиш усилия в писането на твоите песни, но много от по-сложните аспекти на музикалното производство могат да бъдат обработени с помощта на DAW.

Разбира се, DAW не се използва само в музикалната индустрия. Различните видове софтуер намират приложение в кино индустрията, разработката на компютърни игри, мултимедийни продукти, дигитално съдържание и други.

Софтуер и хардуер за работа със звук

Дори само с подходящия музикален софтуер можеш да направиш много за развитието на музикалния си талант. Сред най-поулярните DAWs са Pro Tools, Cubase, Live, FL Studio, Logic Pro, които изучаваме и в Sound Ninja. Спрямо сложността на заложените в тях функции, цените варират от 100 до над 1000 евро за различните нива. Разбира се, има безплатни софтуери като Audacity и Cakewalk, които дават достатъчно възможности за да се ориентираш в софтуерната аудио среда.

Ако вече се чувстваш по-сигурен с музикалния софутер, можеш да решиш да разрастнеш сетъпа си. Хардуерните инструменти като MIDI клавиатура, предусилватели и синтезатори добавят функционалност към записа по невероятни начини. Някои се свързват директно към компютъра, докато за други като микрофон или китара например ще ти е нужен аудио интерфейс.

Внимавай да не попаднеш в тъй наречения Gear aquisition syndrome (GAS). Често начинаещите продуценти се увличат в покупките на още и още техника, която реално не ползват. Преди да вземеш следващия елемент за твоето музикално студио, научи се да работиш отлично наличните и така ще направиш по-добър избор от какво имаш нужда.

Защо музикантите се нуждаят от DAW?

Всеки може да използва телефона си за запис и редакция на звук – дори приложения като TikTok и Instagram вече предлагат такива функции. Комплексните възможности, които предоставя специализирания музикален софтуер обаче, са доста по-софистицирани.

Освен, че улеснява процеса на композиция и постпродукция, използването на музикален софтуер развива креативността, подобрява ефективността и преодолява физическите бариери. Чрез един софтуерн продукт получваме достъп до хиляди звуци, инструменти, ефекти и плъгини за креативно музициране в компютъра си.

Един човек, свирещ само на китара например, може да си създаде виртуална банда, симфоничен оркестър или да изгради амбиентна звукова среда докато пие кафе на плажа.

Бъдещето на DAW

Цифровите аудио работни станции направиха революция в музиката и тепърва ще стигат още по-далеч. Когато чуеш пристрастяващ бийт на хитова песен, той вероятно е направен с програма, която в крайна сметка ще използваш и ти вкъщи.

DAW може да превърне начинаещ музикант в напреднал и напреднал музикант-в експерт. Ако това изглежда като голямо постижение, просто изчакай, докато видиш колко много може да направи една дигитална аудио работна станция за теб.

Искаш ли да учиш DAW

Възможностите за изучаване на DAW са много – в интернет пространството има хиляди безплатни видеа и ресурси, онлайн курсове и аудио експерти. Не липсват и висши училища, предлагащи специализации за продуценти, тонрежисьори и звукоинженери. Минусът на някои обаче е хаотичната информация и липса на обратна връзка, докато други са твърде скъпи и времеемки.

В нашата програма по Музикално продуциране изграждаме умения за работа с DAW, независимо от опита и предпочитания стил музика. При нас всеки развива музикалния си талант, както и технологични уменя за бърза и ефективна работа с музикален софтуер. Лекторският ни колектив се състои от хора със страст към музиката и афинитет към технологиите, които ще ти помогнат да откриеш твоя звук. ♥️

Последвай ни в социалните мрежи

1 Comment

Вашият коментар