Понеделник с Марто

Всяка седмица ще публикувам по три новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

Здравейте на всички, аз съм Марто и се надявам, че тази седмица от очите ми няма отново да излизат лазери. Всяка седмица ще публикувам по три новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

____

Как плъгинът ‘Underwater’ дава отговор на любимия въпрос на всеки продуцент: hEi bRaT mOje6 Li dA mE nApRai6 dA zVu4a kAt DRAKE?!

Тук става дума за може би последния плъгин, от който бихте си помислили, че имате нужда и все пак, кой не би искал специфичното звучене на Дрейк да бъде само на два клика разстояние (literally two clicks bro 😉) Сам по себе си Underwater не е особено сложен като плъгин, тъй като предлага промяна само на три параметъра: Filter, Drive и Redux/Lo-Fi, а  и добавената към графичния интерфейс анимация на плачещ Дрейк, способна дълбоко да разчувства всеки, е доста приятен детайл. За повечето от вас сигурно няма да бъде изненада, че такъв скандален плъгин се продава на съответно също толкова скандална цена от 50 долара, въпреки че към момента има 75% намаление. За интересуващите се ще оставя линкът за покупка на ‘Underwater’ тук.

_____

Изкуствен интелект vs. Travis Scott Type Beat

Явно тази седмица блогът ни ще включва предимно неща от странната част на интернет, откъдето е и следващата ни новина (въпреки че ако трябва да съм напълно честен тук става дума за “новина” на около половин година). Базираната в САЩ дигитална агенция Space150 създаде, изцяло с помощта на AI, песен в стила на американския рапър Травис Скот. Дигиталното копие на изпълнителя носи не особено иновативното име TravisBott и създадените от него лирики не са особено смислово свързани:

“She got the crew on top of my chain (It’s lit); Wasted in the street like a pain (Straight up); You see the diamonds in the light of chain; They say I fucked the bad bitch like I’m rain; I was the bitch on the plane (Straight up).”

Въпреки това изкуствено създадената песен, която може да чуете тук, звучи плашещо близка до повечето песни на Травис Скот, основно благодарение на добавените адлибове като “It’s lit” и “Straight up”.

_____

Universal Music Group строи хотели…защото защо не?

Имаме добри новини за всеки, който някога е искал да гледа концерт от балкона на хотелската си стая, тъй като UMG е в процес на изграждане на верига “музикални хотели”. Три локации вече са заявени в Атланта, Орландо и Билокси, Мисисипи като допълнителни хотели в и извън рамките на САЩ се очаква да бъдат обявени в скоро време. Реално погледнато обаче подобно решение на Universal изглежда малко странно предвид все още продължаващата пандемия и съпътстващите я мерки. И все пак, музикални хотели? Защо пък не.

____

EР-то тази седмица е дело на българският vapourware артист Градиент Плаза, като според мен е интересен начинът, по който са семплирани български естрадни песни.

Bandcamp EP: https://gradientplaza.bandcamp.com/album/–2

 

Автор: Мартин Николов

Вашият коментар