Meet: Master Genie

Сергей Захариев – Master Genie кара курса по Музикално продуциране за напреднали в Sound Ninja и издаде първото си EP.

Кой си ти и за какво се бориш?

Аз съм Сергей Захариев [Master Genie] и се боря да не ми е скучно.

Как, кога и защо започна да се занимаваш с музика?

Започнах да свиря, когато бях на около 15. Исках да свиря на бас като Клиф Бъртън от Металика (все още не свиря на бас като Клиф Бъртън от Металика).
Свирил съм с разни групи през годините. В крайна сметка реших, че най-доброто, което мога да направя, за да изкарам музикалните си идеи наяве, е да правя всичко сам. До колкото може. Бивайки компютърен нърд, винаги съм харесвал всякакви технологични джаджи, както и софтуер. Тази моя предразположеност бързо се пренесе в музикалното хоби, под формата на hoard-ване на различна техника. След доста неуспешни опити да направя нещо с това,  реших да запиша курса в Sound Ninja, за да подредя всички тези мои знания, които придобих сам, както и да придобия нови. Това беше най-доброто ми решение в музикална насока до момента.

Кои са любимите ти стилове, изпълнители и  какво влияние са оказали те върху продукцията ти?

Както повечето хора, занимаващи се с подобно нещо, не се ограничавам много в стиловете музика, която консумирам. Израснах с траш и прогресивен метъл, но след това открих и HipHop-а и електронната музика. Ако трябва да обобщя вкуса си: Voivod, The Doors, Squarepusher, Boards of Canada, MF DOOM, Radiohead.

Voivod ми показаха „странната“ и непредсказуема страна на музиката, в добрия смисъл. The Doors – са  The Doors. Boards of Canada ми показаха, колкото именно е възможно чрез ползването на семпли и как атмосферата е крайно важна, докато Squarepusher просто ме грабна и запали по електронната музика като цяло. MF DOOM ме вкара в света на хип-хопа и перманентно беляза предпочитанията ми към жанра. Radiohead са група, която ми въздейства по начин, по който не мога точно да изразя в думи, подходът им към всичко е феноменален и мисля че всеки, който се занимава с музика, има какво да вземе от тях.

С какво се занимаваш извън музикалното си “амплоа”?

Работя като DevOps инженер, сиреч съм IT и обичам да развивам знанията си в тази насока, когато мога. Също играя много Heroes of Might and Magic III, дори псевдонима ми е reference към това.

Кажи две думи за EP-то, което ни представяш.

Винаги съм харесвал Lo-Fi естетиката, независимо дали е музика или арт. Реших, че е смислено да направя нещо свое в този дух. Затова семплирах няколко от любимите си музикални творения и ги сплесках в шепа кратки бийтове. EP-то бележи любовта ми към стила и желанието ми да направя нещо по-интересно в него. Като моя първи release, ще го ползвам като референтна точка, за да мога винаги да знам откъде съм почнал и колко много още имам да науча.

Какво ти предстои?

Предстои ми същински да изкарам конкретното звучене, което имам в главата си. На някои хора това се получава много бързо, на други не. Надявам се да спадам към първата група. Предстои ми много труд и твърдоглавост, докато постигна това, което искам в музикална насока. Нямам наум популярност или други подобни цели, а да стана добър в правенето на музика, колкото винаги съм искал да бъда. Истината е, че каквото и да предстои, всичко това го правя за забавление и лична терапия. Това е.

Какво е Sound Ninja за теб?

За мен Sound Ninja е прекрасно място с безкрайно отдадени и опитни хора. Дори доста напредналите имат какво да извлекат от учителите там.

Искрено благодарен съм на Христо Рачев и Божидар Василев за знанията и похватите, които са ми предали. Също така за отношението и търпението от тяхна страна. Особено за това.

Финални думи?

Всичко е перфектно през цялото време.

________

Чуйте дебютното ЕР на Master Genie – Mossy Cuts и не забравяйте да го последвате в Instagram и в Spotify, за да не изпускате новите му неща.

Вашият коментар