Понеделник с Марто

Новости от сферите на музикалните технологии и индустрия от Мартин Николов

Здравейте на всички, аз съм Марто и вече десет седмици споделям с вас по няколко интересни новини от света на музиката, без ръководството на Sound Ninja да е цензурирало или спряло този блог 😅😅😅

Всяка седмица ще публикувам по 3 новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

 

Новият адаптивен рекордер Zoom H8

Създаден спрямо нуждите на музикатни, podcast водещи и саунд дизайнери, новият рекордер на Zoom H8 Handy Recorder идва заедно с обещанието да бъде най-адаптивният преносим рекордер създаван някога. Наистина е трудно да се спори, че преносимите рекордери на Zoom са решение за музикални професионалисти и запалени аудио ентусиасти в продължение на повече от 20 години, като новото устройство на компанията има за цел успешно да продължи тази традиция.

Zoom H8 разполага с touch screen дисплей, който може да се адаптира за употреба при запис на подкасти, field recording sound effect-и, или като компютърен аудио интерфейс. Също така може да записва 12 канала аудио наведнъж.

За повече информация относно спецификациите на новият рекордер, или за закупуването му оставям линкче ТУК.

 

 

MIDI контролерът, който свири акорди вместо вас

За всички, които се чувстват неуверени в своите пиано способности, MIDI клавиатурата, носеща доста подходящото наименование “Chordmonger”, ви позволява да изсвирите цели акорди само с натискане на един единствен клавиш. Контролерът се включва чрез USB кабел и предлага възможност за просвирване както на обикновенни мажорни и минорни тризвучия, така и на по-комплексни акорди, заедно с техните инверсии. Съществува и arpeggiator функция, както и latch режим. Chordmonger може да бъде синхронизиран чрез външен MIDI clock, така че арпежите изсвирени през контролера да съвпадат по темпо с вашия музикален проект. Клавиатурата разполага с 41 клавиша и в момента се събират средства за нейното производство в Kickstarter. В случай че финансирането бъде събрано, можем да очакваме този интересен MIDI контролер през април 2021 на цена от 89 долара. Връзка към сайта, ще отриете ТУК.

 

TikTok планира по-дълги видеа, възможност за популяризиране на песни

Дали това ни харесва, или не, платформата TikTok е най-използваната за 2020 година и немалко песни тази година добиха популярност точно заради въпросната платформа, като например “Old Town Road” на Lil Nas X. И въпреки заплахите за забрана на приложението в някои части на света, TikTok определено планира някои нови опции за през следващата 2021 година. Една от тях например се твърди че е изоставянето на предишния лимит от 1 минута за видео, и заменянето му с лимит от цели 3 минути. Тази промяна би предоставила нови възможности за популяризиране на музика, като например публикуване на музикално видео ексклузивно за платформата, или публикуването на промоционален live performance.

__________

Албумът за тази седмица е ODD CURE на американския изпълнител Oddisee и идва директно от класацията на BandCamp за най-добрите рап албуми в платформата през 2020.

https://oddisee.bandcamp.com/album/odd-cure

Вашият коментар