Понеделник с Марто

Новости от сферите на музикалните технологии и индустрия от Мартин Николов

Здравейте на всички, аз съм Марто и в този блог ще споделям с вас по няколко интересни новини от света на музиката. Всяка седмица ще публикувам по 3 новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

 

Нова дигитална дръм машина от Modor

През изминалата седмица Modor обявиха своята нова дръм машина DR-2, която използва звуков синтез за създаване на звуци, вместо предварително записани дръм семпли. Също така DR-2 разполага с 128-стъпков sequencer и 6 канала, като на всеки канал може да бъде зареден по един от моделираните звуци, съдържащи кик дръмове, снеър семпли, перкусии и т.н.. Също така всеки от тези моделирани дръм звуци може да бъде променян по 12 параметъра, напр. pitch decay или panning. От друга страна пък sequencer-ът предлага възможност за програмиране на 1/32 ноти и използване на 4 патърна по 32 стъпки, тоест общо 128. DR-2 има отделен аутпут за всеки от 6-те отделни канала, както и L/R мастър аутпут.

Единственото леко неприятно за тази дръм машина е цената, която е обявена на 1750 долара.

 

 

Spotify обмисля възможността за Podcast абонамент

След скромния ми rant срещу Spotify миналата седмица, днес отново сме на подобна вълна, тъй като платформата планира да пусне платени абонаменти за слушане само на подкасти. Планираните абонаментни планове се очаква да бъдат 4, с месечни цени от 3 до 8 долара, като в първия, най-евтин вариант рекламите няма да бъдат премахнати. Изкачвайки се нагоре по ценовата стълба, се очаква реклами да не бъдат включвани, като също така бива предлаган и ранен достъп до подкаст епизоди, преди тяхното официално пускане. Важно е да се спомене, че този тип абонаменти не дават достъп до музикалния каталог на Spotify. Също така платформата не е задължена да плащата royalty такси за подкастите, което означава, че приходите от тези нови абонаменти биха отишли директно в Spotify, подминавайки подкаст водещите.

Съвети при построяване на домашно студио

И за финал на блогът тази седмица, искам да споделя с вас една нелоша статия, даваща съвети как оптимално да изградим свое домашно студио, като  според мен идващата зима е перфектното време за подобно начинание. Засегнати са теми като избор на правилния компютър, правилните мониторни колони и слушалки, както и как да изберем микрофон, в случай че записваме вокали за продукцията си. 

Линкче към статията ще намерите тук.

Относно седмичното Bandcamp EP, реших този път да разнообразя малко, като вместо това споделя този доста интересен техен блогпост със заглавието A Brief Guide to the Shape of “Jazz Rap” Today, който дава информация за възникването на стила jazz rap, като също така са включени и няколко песни на различни изпълнители, служещи за аудио примери към написаното. 

 

Вашият коментар