Meet: Ogys

Огнян Спасов, a.k.a Ogys е талантлив певец, китарист, продуцент и композитор, завършил курса ни по музикално продуциране. Чуйте какво е сътворил по време на карантината!

Кой си ти и за какво се бориш?

Казвам се Огнян Спасов. На 31 години. Певец, китарист, продуцент, композитор. Боря се за позитивното в живота! Опитвам се чрез всичко, което правя, да стимулирам добри мисли, действия и вибрации. А музиката е вибрация! 😊

Как, кога и защо започна да се занимаваш с музика?

Всичко започна , когато на 5-6 годишна възраст моят по-голям брат ми пусна „Sad But True” на Metallica. Тогава бях разтърсен от този саунд и този стил. Rock-а си остана любимият ми жанр, докато през годините развих харесване и за много други. Като тинейджър, започнах да се уча на китара сам, учейки основни акорди и любимите си песни, за да си акомпанирам. Можех да пея така или иначе. В гимназията се запознах с китариста на бандата ми „Two Bucks Toys” и от тогава мой много добър приятел – Марио. Самата банда, по ирония на съдбата, основахме много по-късно. След 8 години почти пълна пауза от музиката, края на 2018г., решихме да имаме банда и да правим авторска музика. Малко след това осъзнах, че всъщност не искам да имам граници на това което правя. Тъй като бандата е предимно за Рок и Алтърнатив, реших да направя самостоятелен проект „Ogys”, в който да пускам абсолютно всичко, каквото ми е на душата, без да си слагам някакви рамки.

Кои са любимите ти стилове, изпълнители и какво влияние са оказали те върху продукцията ти? 

Любимите ми стилове са , на първо място – Rock, Hard Rock, Metal, Grunge, Alternativе, също така Pop, R&B, Soul, Jazz, Funk и много други поджанрове на изброените.

Определено в рока най-голямо влияние имам от Metallica, Alice in Chains, Stone Temple Pilots. Това се усеща в парчетата на бандата ни, китарните рифове, груува, вокалните линии, вокалните хармонии.

Също така харесвам адски много банди като Led Zeppelin, Eagles, The Dead Daisies, които слушам много и винаги са в плейлиста ми!

Малко встрани от по-тежкия рок, много харесвам Sting. За мен, той е един от най-гениалните музиканти и композитори на модерното време. Той определено знае какво прави! Неговата музика е както сложна, така и невероятно мелодична и въздействаща!

С какво се занимаваш извън музикалното си “амплоа”?

Със семейството ми имаме малък семеен бизнес. Когато не правя музика се занимавам с него. 😊

Кажи две думи за парчето, което ни представяш?

Ще представя парчето си “Rays”. То е дете на първата карантина. Направих го в момент, в който вече бях научил доста продуцентски хватки от Sound Ninja и Trombobby, в частност. Тогава имах много време. Съвсем в началото идеята за това парче беше съвсем различна. Всичко, обаче, пое в друга посока, когато на едно китарно соло използвах reverse функцията в Ableton Live. Когато чух резултата, веднага ми стана ясно, че това ще е Lead елемента на парчето. След това нещата се напаснаха сравнително бързо. Много съм доволен от крайния трак!

Какво ти предстои?

Скоро ще пусна още едно парче, което също е „дете на карантината“. То ще е доста различно, мисля.  Ще се казва “Six Suns”. Освен това, с бандата ще пуснем още две или три парчета до края на годината. Те също се заформят доста разнообразни като стил.

Очаквам с нетърпение това, което предстои! Имам идеи и много от тях са към финала на продукцията.

Какво е за теб Sound Ninja? 

Sound Ninja, за мен, е един невероятен колектив от талантливи, знаещи хора, които искат и дават знание на българските музиканти и продюсъри. Това е много положително, защото влияе пряко върху качеството на модерната, българска музикална сцена!

Финални думи?

Благодаря ви за готините моменти, които имахме заедно и за тези, които ще имаме в бъдеще!

______

Намерете сингъла „Rays“ на Ogys в Spotify и YouTube.
Последвайте го и във Facebook, за да не изпускате новите му неща!

 

Вашият коментар