Понеделник с Марто

Новости от сферите на музикалните технологии и индустрия от Мартин Николов

Здравейте на всички, аз съм Марто и в този блог ще споделям с вас по няколко интересни новини от света на музиката. Всяка седмица ще публикувам по 3 новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

 

Spotify предлага нов алгоритъм против плагиатство

В музикалния свят плагиатството е доста деликатна тема и понякога може да доведе до много сериозни законови проблеми, та даже и до съд. Ето защо “любимата“ ни в този блог музикална платформа Spotify ще предложи нов алгоритъм, който ще определя дали дадена песен е оригинален материал и до колко притежава свойства с други, вече съществуващи, песни. Системата за проверка ще разчита на така наречените “lead sheets”, които съдържат основните елементи на дадена песен – мелодия, хармония и текст. Впоследствие алгоритъм ще прави сравнение дали и доколко нашата песен има сходство с други, вече качени в системата песни, и ще връща информация на потребителя, който да може да внесе промени по композицията си, ако е нужно. Също така алгоритъмът се очаква и да предоставя и линкове към близки по звучене песни, за да може всеки артист да прецени степента на сходство.

Тази система за следене на плагиатство ще бъде до голяма степен подобна на тази за проверка при текстови документи и се очаква да направи следенето за плагиатсвто много по-обективно, отколкото е сега.

 

Сгъваемото пиано Carry-On Folding Digital Piano 88

За феновете на компактни MIDI клавиатури това 88-клавишно пиано, произведено от Blackstar Amplification, предлага удобство и компактност, както и доста прилична цена. Едва 33 см. дължина при пълно сгъване това нестандартно електрическо пиано предлага 128 вградени звука, възможност за ползване като MIDI контролер през USB, както и вградени тонколони и батерия, зареждаща се по USB кабел. Единственият пропуск е, че отделните клавиши не са velocity-sensitive, но пък за сметка на това е включен sustain педал.

Вижте това review на този леко нестандартен продукт:

А пък, ако някой има желание да го закупи на цена от 90 паунда, линкче за това оставям тук.

 

Новият plugin Opzilla на 2getheraudio

За почитателите на FM синтеза новият плъгин Opzilla, описан като “чудовищно добър”, предлага 4 оператора, 64 алгоритъма и идва с всички познати FM звуци, както и с много нови. Включени са цели 150 preset-a, разпределени в 10 категории, а удобният потребителски интерфейс предразполага към лесна употреба от страна на потребителя. Plugin-ът работи както на Windows, така и на Mac, като е достъпен на pay-what-you-want оферта, като всеки може да прецени колко да плати за него. Също така съществува опцията за безплатна демо версия.

__________

Тази седмица не съм ви избрал Bandcamp албум, но пък затова ще ви напомня да си купите новата песен на So Called Crew от там, или да изпратите като подарък на приятел 😉

https://socalledcrew.bandcamp.com/album/–3

 

Вашият коментар