Понеделник с Марто

Новости от сферите на музикалните технологии и индустрия от Мартин Николов

Здравейте на всички, аз съм Марто и в този блог ще споделям с вас по няколко интересни новини от света на музиката. Всяка седмица ще публикувам по 3 новости от сферите на музикалните технологии и индустрия, като също така накрая на всеки блог пост ще добавям и по един албум/EP/микстейп, намерен из “дълбините” на музикалната платформа Bandcamp.

Тази седмица смятам да внеса малко разнообразие в блога, като вместо да обсъждаме “кой какво намали за Black Friday”, ще се спрем на 3 малко по-странни новини от света на музиката.

Snapchat купува музикалната платформа Voisey

В днешно време очевидно все повече и повече социални мрежи целят да бъдат част от музикалната индустрия по един или друг начин, като последният пример за това е платформата Snapchat. Мдам… точно така, апликацията с онова бялото духче, от която, ако бъдем напълно честни, тръгнаха доста от функционалните трендове за социални мрежи – въпросните story-та, които отдавна са вече част от платформи като Instagram, Messenger, Youtube, че и даже Facebook, също така и снимковите филтри (точно така онези легендарни кучешки ушички). Сега Snapchat излиза и на музикалния пазар, след като закупи малко известната за България (а и май не само) платформа Voisey.
Признавам си, че ми беше нужен кратък интернет рисърч, за да се информирам за тази платформа. В крайна сметка платформата Voisey се оказва доста интересна като идея: целта й е да свързва потенциални музикални колаборатори. Всеки потребител има възможността да качи набор от бийтове, върху които в последствие може да бъде записан вокал директно през микрофона на смартфон устройството, както и видео изпълнение. Тоест, нещо като TikTok, но, по мое скромно мнение, една идея по-креативно и изключващо 15 секундните псевдо танци върху песни на Doja Cat :).
Засега причината зад закупуването на Voisey не е ясна, но пък със сигурност очаквам интересно развитие на тази платформа под ръководството на Snap Inc, пък ако някой реши да изпробва платформата за себе си, оставям линкче тук.

Disneyland…за музика…в Ню Йорк?

Тук става дума за един от бившите директори в Spotify, Ник Холмстен, който в партньорство с компанията Fortress Capital, планира изграждане на мулти милионно съоръжение за музиканти. Надеждите са това съоръжение, планирано в близост до Times Square, да отвори през 2022, като надеждите са дотогава пандемията от Ковид-19 да е отшумяла. Пред Billboard Ник обяснява визията си като хибрид между Дисниленд и Лас Вегас (каквото и да трябва да означава това :Д), като виртуалния макет на мястото представя голяма вътрешна музикална сцена, заедно с място за публика, поставена в близост до големи стъклени прозорци с изглед към Times Square.

 

MIDI контролери близнаци, или кражба на дизайн?

Може би някои от вас вече са видели новата MIDI клавиатура на Behringer, която колкото и да си кривя душата няма как да не призная, че е едно към едно копие на Arturia’s Keystep. Буквално. Едно към едно. И преди да продължа с изказване на каквото и да било мнение…

Вижте ги!

Както естествено се досещате, от Arturia публично изявиха своето недоволство от прекаленото сходство в дизайна на двата контролера, публикувайки снимка на Behringer Swing с надпис “Сериозно?” в социалните мрежи. От своя страна Behringer се опитаха да защитят своята версия, че подобно сходство се дължи само и единствено на “честна конкуренция”, но не смятам, че има твърде много от нас, които могат да се съгласят с това. В крайна сметка подобни копия въобще не са нещо ново за Behringer (който не вярва да удари един Google за Rhythm designer rd-8) и разбира се цената на Swing контролера е по ниска от тази на Keystep-а… класика.

Тази седмица албумът от Bandcamp, който избрах е ‘Believers Vol. 1’ на Scrimshire: https://scrimshire.bandcamp.com/album/believers-vol-1

 

Вашият коментар