Meet: Kurt Kolev

Чуйте дебютния албум на Кърт Колев- ицяло на български, изцяло продуциран, записан, миксиран и мастериран от самия него.

Кой си ти и за какво се бориш?

Аз съм Кърт Колев. Наскоро пуснах дебютния си албум Рамония, който е посветен на България, миналото, бъдещето и хората тук.

Искам да има повече музика на български. Струва ми се, че много продуценти и изпълнители правят песни на английски с цел да намерят по-голям пазар, но така пропускат публиката тук, която е зажадняла за всякакво изкуство на български. През последната година особено активно ровя из Bandcamp тага “bulgaria,” за да си намирам български албуми извън поп/рап кръговете – колкото по-нишов жанр и тематика, толкова по-добре.

Искам и повече българска музика, която не е за любов. Когато започнах да работя по Рамония си поставих за цел да си намеря други теми, които да ме вдъхновяват. В България си имаме много – културата, историята, политическата и демографската криза.

Как, кога и защо започна да се занимаваш с музика?

Започнах преди 6 години с първите курсове на Sound Ninja. В началото правех музика само за себе си, струваше ми се готино. Все още е готино, но май вече имам и какво да казвам с песните си.

Кои са любимите ти стилове, изпълнители и какво влияние са оказали те върху продукцията ти? 

Тези дни се вдъхновявам от музиката на Oneohtrix Point Never, 100 gecs и A. G. Cook. Не ги е страх да прекрачват жанрове и да се ровят надълбоко в интернет, за да намират своя звук и естетика. Имаме си и такива в България – много обичам Amek Collective, So Called Crew, Voyvoda и Стругаре.

С какво се занимаваш извън музикалното си “амплоа”?

Видео, графичен дизайн.

Ровя се из стари български сайтове и форуми. Последните ми любими открития са sandacite.bg и bgf.zavinagi.org

Кажи две думи за албума, който ни представяш?

Рамония е албум за България. Има си всичко – соц естетика, интернет естетика, рап, vaporwave, джаз и много много семпли. Направих го през последните 9 месеца на нулев бюджет. Записах, продуцирах, миксирах и мастерирах всичко в стаята си.

Какво ти предстои?

Още няколко видеа за Рамония. Започвам да събирам материали за следващ албум. Искам да колаборирам с повече хора.

Какво е за теб Sound Ninja? 

Sound Ninja за мен беше началото, а през годините си остана незаменим източник на знание и вдъхновение. Преминах два курса, посещавал съм толкова много уъркшопи и уебинари, както и повечето издания на Sound Talks. Последно много обичам да чета рубриката на Марто в блога.

Финални думи?

Може да свалите всички stem-ове от Рамония на bit.ly/ramonia-stems. Ремиксирайте/семплирайте ги както си поискате. Ще се радвам да чуя, ако направите нещо!

______

Вижте видеата към парчетата „Шлагер“, „Ще имам проблеми с кръста“ и „Изпуснах забвението“ от дебютния албум на Кърт Колев „Рамония“. Чуйте целия албум в платформата на SpotifySoundcloud и Bandcamp. Последвайте го в Instagram и в YouTube, за да не изпускате новите му неща.

Вашият коментар