Meet: Gatof

1. Представи се

Казвам се Красимир Костадинов, родом от Плевен. През годините съм се занимавал с изключително много и разнообразни неща. Може би най-интересните са това, че карам сноуборд от 20 години, както и че се занимавам с музика от горе долу толкова. Напоследък се развивам в посока Sound Design  и имплементация на звук в игри. Tова е нещо, за което винаги съм мечтал.

2. Как, кога и защо започна да се занимаваш с музика?

С музика започнах да се занимавам още когато бях малък. Постоянно дрънках по разни празни кофи, канчета, капаци и си правех ритми.

В тийнейджърските си години направих първите опити за ресемплиране на касетки. Дори си спомням първия ми опит да обработвам музика. Много играехме една игра Mortal Kombat и с един приятел толкова бяхме се изкефили на саунд трака, че един ден отидохме в игралната зала рано сутринта и с професионален рекордер записахме саунд трака. Но тъй като парчетата бяха много кратки, около минута, аз се хванах и на касетофона вкъщи ресемплирах и аранжирах малко парчетата и се получи доста добре. 🙂

В последтвие, някъде 2000г. открих първите DAWs, ReBirth i Buzz. Започнах да се самообучавам и да правя музика, но на много базово ниво. Междувременно с мой приятел започнахме да организираме партита в Плевен, особено Техно и Транс, като смея да твърдя, че успяхме да поканим всички най-големи имена в България по онова време. Започнах и да DJ-ствам, между другото. В последствие остана само DJ-стването, пускал съм музика дори в Шотландия.

Стилът, в който съм се насочил, е Псай транс и Прогресив Транс. Музиката винаги е била неизменна част от моя живот. Меломан съм като цяло и винаги съм чувствал, че искам да творя и да показвам моя поглед върху нещата. За съжаление интереса ми е бил на приливи и отливи досега, дали заради липсата на знания или мотивация, незнам… Но след курса в Sound Ninja съм много мотивиран и развълнуван и не спирам да творя. 

3. Кои са любимите ти стилове, изпълнители и какво влияние са оказали те върху музиката ти?

Както казах, меломан съм и имам доста любими стилове. Според настроението ми и периода в които се намирам, слушам различни неща. В последно време слушам много Ambient, Chillout, Drum And Bass, Psychedelic Trance, Progressive Trance и всички разновидности на Транс музиката. Харесвам и по-експериментална музика като Autechre, Aphex Twin, Beaumont Hannat и други. Понякога се връщам и към добрия Break Beat, но като цяло слушам предимно електронна музика. 

Сещам се за първите ми касетки, които имах и с които прослушах електронна музика. Първото беше албум на Vangelis, който ми беше сред топ 5. После обаче попаднах на холандски артист под псевдонима Speedy J. Сега той е голям продуцент и DJ на Техно сцената но малко хора знаят, че всъщност старите му албуми са доста екпериментални, смея да твърдя дори, че са изпреварили времето си. Някои от тях са G Spot, Public Energy No.1, A Shocking Hobby  и още няколко сингли издадени между тези албуми. Споменавам ги по име, защото това основно е музиката, която е повлияла най-много на схващането ми за възможностите на извличане на звук и за това, колко безгранично е музицирането.

4. Как разбра за Sound Wise: audio training program и как реши да кандидатстваш?

Попаднах на пост в страницата на Sound Ninja относно този ивент и не се поколебах да кандидатствам. Сметнах, че възможноста да се събера с други хора които се занимават с музициране е чудесен начин да завържа контакти и запознанства и (както се и случи) да направя евентуално колаборация с друг артист на високо ниво. Мисля, че подобни събития са чудесна възможност за млади артисти да навлязат в сферата на музиката и да придобият ценни знания от професионалисти в професионална среда.

5. С какво ти беше полезно обучението в Sound Ninja? С какви проблеми сблъскваше преди да дойдеш в академията и как участието в курса ти помогна да ги преоодолееш?

Обучението в Sound Ninja беше най-готиното нещо, което ми се случило в последните 20 години, защото ме върна към онази искрица която почувствах в началото, когато започнах да пиша музика на Buzz и ReBirth. Преди курса аз имах познания пo Ableton, но ми липсваше flow и оптимизация на работния процес. Също така не познавах програмата в детайли и по време на курса определено научих много ценни функционалности и тънкости на музикалната продукция. Много съм щастлив, че имах за лектор Христо Рачев. Той ми помогна много, както и на другите хора в групата да открием стила който ни кефи и да успяваме бързо да изразяваме идеите си в програмата, преди всичко да е изфирясало.. 🙂 

Мисля обаче, че по-важен беше фийдбека който получавахме върху нашите проекти по време на курса. Христо успяваше много умело да ни насочва и да ни ъпдейтва как да звучим професионално. 

Преди курса определено ми липсваше онзи поглед към дребния детайл в парчетата които правя, както и познания по Mix, Master, Sound Design и разчуване на цикличното звучене. С помощта на Христо открих нови техники в областта на музицирането както и похвати бързо да реализирам идеите си в проект. Определено много добре прекарано време, нямям търпение да запиша курс Pro, засега ме спира това, че не живея в София. 🙂

6. Разкажи ни за произведението, което представяш и вдъхновението зад него?

Въпросния трак, който ви представям и който успях да развия и завърша благодарение на SoundWise се казва „Тук и сега“ и е продукт на дуо, което се състои от мен и Радослава Владимирова (приятелката ми). Името на общия ни проект е „Coffee Shot“.  Парчето се роди един ден, просто си експериментирах вкъщи над разни бийтове и търсех нещо което да пусна вечерта тъй като се събирахме регулярно да си джемим с група приятели. Обикновенно аз правех 2-3 бийта и си свирехме върху тях. Та този точно бийт беше доразвит от Ради, която започна да мисли текст, а един приятел – Никола Голев от Банско хвана китарата и записахме един лууп, който в последствие малко се измени, но си остана в парчето.  Ради доизмисли текста и го изпя.

Непосредствено преди SoundWise се хванах да направя аранжимент и предвидих 3 части в парчето с преходи, сложих квартет в средната част и т.н. На самото събитие при прослушването Христо предложи да запишем соло цигулка, защото се оказа, че има участник, професионалист. Така се запознах с Бояна Желязкова, която се изкефи на идеята и записахме в студиото на Sound Ninja солото. Интересното беше, че направихме 4 тейка и първият, който тя изсвири на прима виста, си беше най-добрия и той остана. 🙂

Готиното е, че аранжимента си остана такъв, какъвто беше в самото начало и всички елементи някак си паснаха перфектно като парчета от пъзел към него, за да се получи това което е сега! Клипа към парчето също е наше дело и мисля, че се получи доста добре въпреки, че го направихме малко набързо.

Благодарение на Христо, който направи мастеринга на парчето, сега мога да ви го представя.

7. Какво ти предстои?

Работя върху друго парче под „Coffee Shot“ превдонима с Ради, надяваме се да излезе преди нова година. Ще издам само, че Ради там пее повече, а темата е малко по-различна. 

Имам и няколко странични колаборации, върху които работя. Едно парче ще бъде издадено в албум преди нова година – ремикс на трак на Vredek – мой приятел, който живее в Испания. 

Иначе паралелно работя върху соло проект под псевдонима Gatof,  който е в посока Psy и Progressive Trance. Подготвям и лайв сет, в който аз пускам на живо само моя музика и свиря парчетата си на живо. За сега работя само върху албум промо, но имам амбицията да мога да пускам по-разнообразна музика и с по-голяма продължителност. Определено Ableton е точната програма за това и много се радвам, че вече имам познанията да мога да сбъдна една моя мечта!

Намерете Gatof във Facebook & Distrokid.

Вашият коментар